Titulkovaná televize Beey zlepšuje informovanost lidí se sluchovým postižením

Lidé se sluchovým postižením mohou využívat nový zdroj aktuálních informací. Televize Beey běží zdarma na internetu, vysílání zajišťuje ve spolupráci s Českou unií neslyšících společnost NEWTON Technologies. Vysílá na adrese tv.beey.io.

Půl milionu osob se sluchovým postižením má stále nedostatek informací o koronavirové epidemii.

Komerční televize zpravodajství netitulkují. Česká televize některé mimořádné zprávy a živé přenosy tiskových konferencí vysílá bez titulků a jen je tlumočí do znakového jazyka. Ten však neumějí všichni lidé se sluchovým postižením. I mnoho seniorů má problém se sluchem. Nedostupné pro ně je i rozhlasové vysílání, podcasty nebo internetové videopořady.

Pomoci se snaží titulkovaná Televize Beey a zapojují se i sami autoři.

Všechna videa s titulky

Na stránkách televize jsou k dispozici desítky zpravodajských relací z televizí, důležitá mimořádná vysílání, ale i videa populárních osobností. Všechna videa jsou opatřena titulky. Sluchově postižení tak mohou sledovat i zdroje, které jsou pro ně bez titulků nepoužitelné.

„Na titulkování videí jsme nasadili náš systém pro automatický převod řeči do textu. Pokud je video kvalitní, vše probíhá automaticky a byli bychom schopni titulkovat stovky pořadů denně, ale u nekvalitních nahrávek musí naši editoři automatický text opravovat, a to nás zatím limituje,“ popisuje zázemí nové služby ředitel NEWTON Technologies Petr Herian.

Přístup zdarma pro všechny

Aby měli lidé se sluchovým postižením dostatečné množství informací, rozhodla se firma poskytnout přístup k automatickému titulkování dočasně zdarma pro všechny, kdo vytvářejí videa. Díky tomu jsou takto k dispozici videa internetové televize DVTV a dalších médií.

Titulky už u svých videí používají například konzultant a spisovatel Petr Ludwig nebo popularizátor nových technologií Petr Mára.

„Konečně se mohou sluchově postižení seznámit i s obsahem, který nám byl dosud nepřístupný. Titulkování opravdu pomáhá. Budeme rádi, když se zapojí i další média. Prosím, titulkujte!“ dodává k tomu Věra Strnadová, která má v Asociaci organizací neslyšících a nedoslýchavých titulky na starosti.


NEWTON Technologies

  • Nabízí řešení pro počítačové rozpoznávání především slovanských jazyků.
  • Ve střední a jihovýchodní Evropě firma poskytuje klientům inovativní řešení pro diktování a automatický převod nahrávek do textové podoby.
  • Spolupracuje s Technickou univerzitou v Liberci.
  • Web: newtontech.net/cs/

Foto: Pixabay

Picture of Marie Zemanová

Marie Zemanová

Její sloupek #za-zrak jste mohli v magazínu Inspirante číst od roku 2019. Ve stejnojmenném blogu informuje o životě bez zraku v souvislostech i na Facebooku. Po letech v médiích se nyní v sociálním podniku Spolu s vámi věnuje PR a lektoruje na workshopech o zrakovém handicapu.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!

Udržitelnost a etika skupiny ČEZ