Online chat s Terezou Moravovou 23. dubna: Zaměstnání v době koronavirové epidemie

Hostem online chatu na stránkách Inspirante.cz bude ve čtvrtek 23. dubna 2020 od 14 do 15 hodin Tereza Moravová, která má na starosti kariérní a profesní poradnu.

Lidé (nejen) se zdravotním a jiným znevýhodněním se naší spolupracující HR specialistky mohou ptát na vše, co je zajímá ohledně pracovních smluv, změny kariéry, náplně práce, čerpání dovolené, ošetřovného a dalších otázek, které přináší v oblasti zaměstnávání koronavirová krize.

Pravidla:

  • Chat se na této stránce objeví přesně ve 14 hodin. Pokud ho neuvidíte, obnovte prosím stránku (Ctrl+F5).
  • Pokud nestihneme odpovědět na všechny dotazy, odpoví Vám Tereza Moravová po skončení chatu e-mailem (pokud vyplníte svou adresu). Váš e-mail se v chatu zobrazovat nebude.

A kdo je Tereza Moravová?

Tereza pracuje již šestým rokem v oblasti náboru nových zaměstnanců do firmy. Protože na vlastní kůži poznala, že situace osob se zdravotním postižením není v České republice stále utěšená, rozhodla se aktivně této oblasti věnovat. Nejvíce ji baví oblast zaměstnávání osob se zdravotním postižením, protože si myslí, že oblast práce je podstatnou součástí našeho života. Dlouhodobě se proto věnuje edukaci zaměstnavatelů, jak mohou osoby se zdravotním postižením integrovat právě do svých řad.

14 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymní
Anonymní
3 let před

Dobrý den, zaměstnavatel mi nařídil 3 týdny dovolené, má na to právo? Bojím se, že nebudu s dětmi ani o prázdninách ani na Vánoce. Dovolenou mám jen celkem 4 týdny.

Tereza Moravová
Tereza Moravová
3 let před
Reply to  Anonymní

Dobrý den,

zaměstnavatel Vám dovolenou takto nařídit může. Musí Vám o tom včas dát vědět a společně se domluvíte, kdy na takto nařízenou dovolenou nastoupíte. Vaše obavy chápu, zaměstnavatel ovšem postupuje dle zákoníku práce.

Anonymní
Anonymní
3 let před

Dobrý den paní Moravová, měla jsem dvě dohody na dpč po 5 a 4 000 v úklidových firmách. Obě firmy jako první propustily dohodáře. Jak najít práci? Mám hroznej strach.

Tereza Moravová
Tereza Moravová
3 let před
Reply to  Anonymní

Dobrý den, chápu Vaše obavy.V dnešní době na trhu práce panuje neistota. Bohužel dohodáři nemají u zaměstnavatele stejná práva jako klasické pracovní poměry. V této době firmy čekají co bude následovat. Vím, že řada firem má pozastavený nábor. Proto nezvývá než čekat, až se situace trošku více uklidní. Při hledání nového zaměstnání platí, “čím více, tím lépe.” Prot je dobré zasílat dobře zpracovaný životopis na všechny pozice, které Vás alespoň trochu zaujmou nebo si myslíte, že by pro Vás bylo místo vhodné. Nebojte se také oslovit Úřad práce. Dívejte se na nejrůznější pracovní servery s nabídkami práce a vypracujte si… Číst vice »

Anonymní
Anonymní
3 let před

Dobrý den, můžu zároveň požádat o ošetřované na 10 letou dceru a přitom pracovat jako OSVČ?

Tereza Moravová
Tereza Moravová
3 let před
Reply to  Anonymní

Dobrý den,
na toto nedokážu jistě odpovědět. Vláda přijala v této všci nová ustanovení. V současné chvíli by se mělo jednat o 500 Kč pro OSVČ na den. Laicky si myslím, že půjde čerpat pouze jedna dávka a bylo by to tak logické. Nicméně prosím ještě o ověření z Vaší strany. Nejsem nyní schopná na rychlo opovědět.

Anonymní
Anonymní
3 let před

Chtěl jsem změnit zaměstnavatele. Dál jsem na začátku března výpověď. Jenže nový zaměstnavatel mi teď řekl, že mě nepřijme. Smlouvu jsem měl podepsat při nástupu v květnu. Můžu stáhnout výpověď?

Tereza Moravová
Tereza Moravová
3 let před
Reply to  Anonymní

Dobrý den,

výpověď samozřejmě můžete zkusit stáhnout, nicméně je vždy na vzájemné dohodě se zaměstnavatelem, zda ji zpět přijme. Není povinen Vaši výpověď přijmout zpět. Často se ovšem stává, že výpověď anuluje a zaměstnanec v poměru pokračuje. Je třeba si uvědomit, že případná náhrada za Vás již může mít podepsanou smlou s Vaším současným zaměstnavatelem. Můžete se proto zkusit se zaměstnavatelem dohodnout.

Anonymní
Anonymní
3 let před

V únoru jsem nastoupil do nové práce, šéf mi celou dobu říkal, že je se mnou spokojený, včera mi poslal mailem, že v rámci zkušební doby končím. A už mi nebere telefon. Co můžu dělat?

Tereza Moravová
Tereza Moravová
3 let před
Reply to  Anonymní

Dobrý den, tím, že jste ve zkušební době, neplatí pro Vás taková ochrana jako pro zaměstnance v déle trvajícím pracovním poměru. Předpokládám, že se zaměstnavatel ozve, protože budete muset minimálně současný pracovní poměr nějakým způsobem ukončit. Zaměstnavatel ve zkušební době může zaměstnance bez udání důvodů propustit. Je ovšem třeba tuto skutečnost oznámit písemně formální cestou. Pohlídejte si, aby Vám řádně přišla výplata za odpracované dny a aby Vám mzdová účetní vystavila evidenční list. Z pohledu práva by zaměstnavatelem soudí spor z mého pohledu vždy vyhrál, může se odvolat na to, že Váš pracovní výkon nebyl v souladu s jeho požadavky… Číst vice »

Anonymní
Anonymní
3 let před

Dobrý den, mám invalidní důchod a doktor mi řekl, že nesmím pracovat na plný úvazek, jinak o důchod přijdu. Můžu mít aspoň nějaký úvazek?

Tereza Moravová
Tereza Moravová
3 let před
Reply to  Anonymní

Dobrý den, v případě, že v rozhodnutí z České správy sociálního zabezpečení o přiznání invalidního důchodu nemáte jasně vymezeno a napsáno, že můžete pracovat v omezené míře: např: práce možná pouze 6 hodin v kuse, práce možná pouze za mimořádných okolností s podmínkou… je možné pracovat i na hlavní pracovní poměr 40 hodin týdně. Souběh invalidního důcodu a zaměstnání je v současnosti možný. V minulosti se stávalo, že invalidním dochůdcům byl důchod snížen či odebrán, dnes tomu tak již být nemá a nemělo by se to v praxi dít. Invalidní důchodce může pracovat na plný pracovní poměr, jestliže nemá v… Číst vice »

Anonymní
Anonymní
3 let před

Pobírám invalidní důchod, už deset let. Ještě než přišel Covid, dostal jsem konečně nabídku zaměstnání. Měl jsem zájem, ale prý za mě zaměstnavatel bude platit zdravotní a sociální pojištění. A to se mi nezdá. Jako invalidovi to za mě platí přece stát. Vymýšlí si zaměstnavatel?

Tereza Moravová
Tereza Moravová
3 let před
Reply to  Anonymní

Dobrý den,
zaměstnavatel si nevymýšlí. Opravdu zde dochází k určitému zdvojení plateb, stejné je to například u matek na rodičovské dovolené nebo studentů. Ově strany budou ovšem čerpat slevu na dani, jak Vy z pozice invalidního důchodce, odvjídí se od stupně důchodu, tak zaměstnavatel může čerpat slevy na svoje přiznané zdravotně postižené zaměstnance. Pro zaměstnavatele je výdodou zaměstnat zdravotně postiženého člověka.

Picture of Redakce

Redakce

Magazín Inspirante je zaměřen na žurnalistiku, která nejen upozorňuje na nejrůznější sociální problémy, ale především nabízí řešení a pozitivně motivuje. Na redakci, grafice, provozu i inzerci se podílejí převážně lidé se zdravotním (či jiným) znevýhodněním. Tvoříme střechu informaci v rámci témat, která propojují oblasti zdravotní, sociální a vzdělávací. Baví nás rozmanitý pohled svět a doufáme, že bude s námi bavit i vás. Vznikli jsme jako jeden z projektů neziskové organizace Revenium. Jsme však tady, abychom spolupracovali se všemi neziskovými i ziskovými organizacemi, se všemi lidmi, pro které jsou témata rozmanitosti, inkluze a propojování různých světů důležitá.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!

Udržitelnost a etika skupiny ČEZ