Přestupní stanice pomáhá lidem bez domova vrátit se zpět do života

Tak trochu netradiční second-hand. „Chceme spoluvytvářet společnost, ve které budou vzájemná pomoc, respekt a uvědomělý životní styl na předních místech,“ stojí na webu Přestupní stanice, sociálního podniku v centru Prahy na Žižkově, který zaměstnává lidi bez domova.

Nabízí širokou škálu dámského i pánského oblečení, doplňků a knih. Po večerech je možné zúčastnit se zde různých workshopů, kulturních akcí (přednášky, debaty, filmy), nechybějí ani kurzy jógy či tetovací dýchánky. A pobočka v centru u Národní třídy se už chystá.

„Přestupka“ razí heslo, že každý kousek v šatníku by měl dostat druhou šanci – a stejně tak lidé. Někteří zaměstnanci sem přišli přímo z ulice a podnik jim podal pomocnou ruku. Jako třeba Marika, „módní guru“, která dokáže vždy správně poradit. A zákazníci to oceňují. „Máme štěstí na zákazníky, kteří nám opravdu fandí a mají nás rádi. Mají své oblíbené prodavače a prodavačky, a nákup je tak spojen s příjemným povídáním. Jsou rádi za pestrý sortiment, který každý den doplňujeme, za přátelskou atmosféru, nízké ceny a především přívětivost,“ říká Eva Dudová, členka podniku.

Nyní už má Marika pevné zázemí, sociální byt a vzorně se stará o svoji dceru. A to je jen jeden z mnoha příběhů, který se skrývá za komunitním prostorem, jenž se chce zamyslet nad dnešním rychlým a konzumním stylem života. Podporujeme udržitelný konzum, naši zákazníci nás zajímají jako lidé a dáme na jejich doporučení, podněty a zpětnou vazbu. Přestupka je místo, které tvoříme společně a byla by hloupost, kdybychom nenaslouchali své komunitě,“ dodává Eva.

Co se týče koronavirové krize, podnik musel zavřít. „A protože jsme viděli, že se situace dotkla všech sociálních služeb, rozhodli jsme se pomoci a pravidelně chodili do terénu rozdávat roušky, dezinfekci, jídlo a informace lidem bez domova, kteří v prvních týdnech byli zcela bezprizorní a k ochranným pomůckám neměli přístup,“ říká Eva Dudová. Od začátku května už Přestupní stanice funguje jako dříve a podnik se momentálně vyrovnává s menšími problémy, které za dobu nouzového stavu vznikly.

A jak Přestupní stanice vůbec vznikla? Podnik založila skupina šesti studentů-dobrovolníků a lidí bez domova jako svůj splněný sen. A nezačalo to kupodivu pánem na ulici žádajícím drobné, ale poptávajícím práci. „Místo, které kombinuje hodnoty udržitelnosti, ekologie, sociálních vazeb, dobrovolnosti, participace a komunitního života,“ stojí ve výroční zprávě z roku 2017. Od dubna do prosince 2017 byli v podniku zaměstnáni dva lidé bez domova (aktuálně k roku 2020 je zde zaměstnáno šest lidí), uskutečnilo se zde 65 akcí, na nichž se podílelo 26 dobrovolníků. Cílem je pomoci lidem bez domova vrátit se zpět do normálního života – a to začíná zejména poskytnutím bezpečného prostředí, kde například zvládají byrokracii úřadů nebo splácení dluhů. Práce je často až na třetím místě, protože lidé, kteří strávili na ulici několik let, nemají patřičné pracovní návyky. To se jim právě Přestupní stanice snaží poskytnout.

Příkladem za všechny je prodavač Václav, který byl jedním ze „zakládajících členů“ a  prvním zaměstnancem. Nyní se angažuje jako dobrovolník. Má přitom druhou práci, kterou si udržuje dodnes. Navíc žije v bytě, splácí dluhy a je ženatý. Je rovněž znovu v kontaktu se svou rodinou. „Přestupka“ je tak zdárným příkladem toho, že změna je možná.

Foto: archiv Přestupní stanice

Klára Šmejkalová

Klára Šmejkalová

Básnířka, fanda dobré literatury a japonských anime. Vystudovala jsem psychologii na Univerzitě Karlově v Praze. Psala jsem např. pro Mladou frontu nebo Hospodářské noviny, starala se o děti na psychiatrii nebo trénovala potkany v laboratoři. Mám diagnostikovanou schizofrenii a ráda bych jednou působila jako psycholožka.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!