Vzhůru na výlet! I vy, kteří špatně slyšíte a vidíte

Slíbený třetí díl seriálu o výletech je tu, a jak jsem předeslala, budu se tentokrát věnovat místům vstřícným k lidem se zrakovým a sluchovým handicapem. A protože možností je spousta, nebudu dál ztrácet čas zbytečnými úvody. Kam se tedy vydat?

Začneme zase v Praze, protože v našem hlavním městě najdete opravdu nejrůznější vyžití. Zastavme se například kousek od Pražského hradu v krásné barokní budově Lorety, známé díky jedinečné zvonkohře. Je možné si objednat komentovanou prohlídku vhodnou i pro nevidomé a slabozraké děti a ve všech budovách si hmatem prohlédnout sochy, štukování a mnoho dalšího včetně samotné zvonkohry a dvou zvonů. Kromě toho je k dispozici i haptický model objektu. Pokud si chcete užít raději trochu přírody, určitě oceníte stezku pro nevidomé v Botanické zahradě Praha. Najdete tu nejen popisy v Braillově písmu hned vedle rostlin, které si můžete osahat, ale i průvodce proškolené pro práci s handicapovanými. Návštěvníkům s postižením sluchu jsou k dispozici pracovnice ovládající znakový jazyk. 

Pokud se chcete dozvědět zajímavé informace pro toulky nejen po pražských památkách ve znakovém jazyce, podívejte se na interaktivní mapu organizace Deaf Travel, kde najdete komentované virtuální prohlídky v české i v několika dalších jazykových mutacích.   

 Jen kousek na sever od Prahy se nachází obec Roztoky s krásným zámkem, kde sídlí Středočeské muzeum. Tam můžete absolvovat haptickou prohlídku všech exponátů včetně pěti 3D modelů, které ukazují, jak se zámek v průběhu staletí měnil. Po domluvě můžete prohlídku spojit i s ochutnávkou dobrot ze zámecké kuchyně.

Vlakem se pohodlně dostanete do Pardubic, kde vám mohu také velmi doporučit místní zámek, nacházející se hned vedle historického centra města. Čeká tam na vás totiž Hmatová stezka do pravěku, inspirovaná legendárním filmem Karla Zemana Cesta do pravěku, která popisuje dějiny zdejšího kraje od těch úplně nejstarších až po současnost. Zajímavým zážitkem může být i stezka Bosou nohou po valech v zámeckém parku, kde se návštěvníci mohou projít třeba po šiškách, písku nebo kůře.    

Když se z Pardubic vydáte směrem na Brno, na pomezí Čech a Moravy nevynechejte jeden z našich nejstarších a architektonicky nejzajímavějších hradů – Svojanov. Ten nabízí nejen systém akustických sloupků pro nevidomé, ale i tablety pro neslyšící, kde jsou ke všem vnitřním i venkovním prohlídkovým trasám nahrané komentáře ve znakovém jazyce.

Pojďme se ještě na skok vrátit do Čech, a to až na sever, do divukrásného prostředí Českého ráje. Právě tam totiž najdete i přírodní rezervaci Klokočské skály, skrz které vede jedinečná Tichá stezka. Potřebujete jen chytrý telefon, který umí načíst QR kódy, a dozvíte se spoustu zajímavých informací z oblasti geologie, archeologie nebo třeba ochrany přírody ve znakovém jazyce.   

Na Moravě také najdete nejedno zajímavé místo. Ve starobylém městě Olomouc jsou například pro návštěvníky s postižením zraku připraveny komentované prohlídky historického centra, v budově radnice je k dispozici její haptický model a v místním Infocentru máte možnost si zapůjčit jak audioprůvodce po místních památkách, tak knihu o Olomouci v Braillově písmu s reliéfními obrázky památek. Můžete navštívit také Klášterní Hradisko, kostel svatého Michala nebo pravoslavný chrám svatého Gorazda. 

Ráda bych ještě zmínila dvě zajímavé destinace v okolí Olomouce pro ty z vás, kteří už jsou z chození po hradech a zámcích unavení. Sice tam nejsou pro potřeby zrakově či sluchově postižených speciálně uzpůsobeni, máte tam však možnost zapojit i ostatní smysly. V interaktivním muzeu Pevnost poznání mohou návštěvníci všech věkových kategorií zábavnou formou poznávat tajemství vědy, osahat si exponáty a užít si zajímavé sluchové – a pro osoby s vadou sluchu zase vizuální – zážitky. Podle pracovnice pokladny budete vítáni i s vodicím psem a personál se vám bude maximálně snažit vyjít vstříc. Druhým tipem je pivovarské muzeum Hanušovice, provozované pivovarem Holba a spojené s restaurací, kde můžete tekutý chleba hned ochutnat – myslím, že víc dodávat netřeba.

Na jihu Moravy se můžete dozvědět leccos o životě našich předků v Muzeu vesnice jihovýchodní Moravy ve Strážnici. Tento skanzen nabízí speciální prohlídky pro nevidomé a slabozraké, jejichž součástí jsou haptické expozice, ale třeba i čichové a sluchové pexeso. Pokud se vám nechce nic domlouvat předem nebo shánět skupinu, můžete jako jednotlivci absolvovat běžnou prohlídku, při níž vám průvodce poskytne přístup k vybraným předmětům. Jako v mnoha dalších památkách mají i zde držitelé průkazu ZTP a ZTP/P vstup zdarma.

Na závěr se ještě vydáme do Beskyd, konkrétně do obce Dolní Lomná, kde se nachází zážitkové středisko URSUS. Můžete si tu užít interaktivní prohlídku expozice U všeho byla a je voda s haptickými předměty, které lze vnímat nejen hmatem, ale třeba i vůní. Součástí centra je i zahrada Zelený ráj, která také umožňuje vnímání všemi smysly.

Věřím, že teď už máte v létě co dělat, takže vzhůru na výlety!

P.S. Za pomoc při sbírání materiálů pro článek bych chtěla poděkovat Haně Grygarové a členům a členkám facebookové skupiny Aktiv klubu SONS ČR.

V seriálu také vyšlo:

https://www.inspirante.cz/index.php/2020/06/24/bezbarierove-vylety-kam-na-morave-a-ve-slezsku/
https://www.inspirante.cz/index.php/2020/06/17/bezbarierove-vylety-lakaji-vas-mista-v-cechach/

Foto: Pixabay  

Picture of Marie Štefanidesová

Marie Štefanidesová

Živím se jako překladatelka, kromě toho jsem šéfredaktorkou webu Women of Brno a občas přispívám do dalších médií. Byla mi diagnostikována deprese a úzkostné stavy, přesto mě baví užívat si života, miluju dobré jídlo a pití, čtení, psaní a hraní si v jakékoliv podobě.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!

Udržitelnost a etika skupiny ČEZ