Asi bychom na světě nenašli člověka, který tak dokonale reprezentuje strasti mileniálů: R’n’B písničkářka se narodila do muslimské rodiny, ale po 11. září 2001 přestala nosit šátek, aby se vyhnula diskriminaci. Před vydáním svého studiového alba žila v AirBnB a jejím hitem se stala píseň o tom, jak se dělí o partnera s dalšími dvěma ženami.

Solána Imani Rowe se narodila 8. listopadu 1990 v St. Louis v americkém státě Missouri, nicméně vyrostla v New Jersey. Po střední škole nastoupila na vysokou, tu však nedokončila.

Ze začátku se živila psaním hudby pro jiné umělce (vzpomeňme na píseň Feeling Myself, kde zaznívají Beyoncé a Nicki Minaj) a nahráváním EPček neboli nahrávek s několika skladbami, které však kvůli délce netvoří album. Zlom přišel roku 2014, kdy jí vyšlo EP s názvem Z u nahrávací společnosti Top Dawg Entertainment. Stala se první a dosud jedinou ženou, s kterou měla tato hip-hopová a R’n’B nahrávací společnost smlouvu.

Již na počátku roku 2017 dala o sobě vědět singlem Drew Barrymore, kde se zpovídala ze své nedokonalosti: „Omlouvám se, že nejsem atraktivnější / Omlouvám se, že nevypadám víc jako dáma / Omlouvám se, že si v noci neholím nohy / Omlouvám se, že nejsem matka tvého dítěte / Omlouvám se, že tě stihla karma“. Byla to předzvěst jejího prvního studiového alba Ctrl.

Vydání alba ovšem provázely neshody s Top Dawg Entertainment a těsně před jeho vydáním umělkyně oznámila, že navždy končí s muzikou. To se ovšem nesplnilo a rok po vydání Ctrlu se objevila na soundtracku k filmu Black Panther, kde si zazpívala po boku Kendricka Lamara, kolegy rapera, s nímž už spolupracovala v minulosti, píseň All the Stars.

V té době také provedla veřejný coming-out a oznámila světu, že má ADHD.

„Život s [tímto postižením] je opravdu zkur… těžký. Je to trochu ostuda. Zvlášť když jsem nervózní, myšlenky mi utíkají rychlostí míle za minutu. Moje ADHD mluví za mě dřív, než dovedu mluvit za sebe. Když jsem na veřejnosti a lidé za mnou přijdou – pravděpodobně o něco přijdu do doby, než ode mě všichni odejdou. Snadno se ztratím. Ale teď to mám pod kontrolou,“ svěřila se v časopise i-D.

Ani letos nezahálela a pracovala na nových nahrávkách. Výsledkem jsou singly The Other Side s Justinem Timberlakem z filmu Trollové: Světové turné a Hit Different, kolaborace s kolegou Ty Dolla Signem.

O novém albu se mluví již od minulého roku, zatím je však ve hvězdách. SZA už mezi hvězdami dávno je, tudíž se ničeho obávat nemusí.

Foto: Wikimedia Commons / The Come Up Show from Canada / CC BY

Picture of Ivana Recmanová

Ivana Recmanová

Pracuji v Reveniu jako redaktorka a zároveň působím na volné noze jako překladatelka, lektorka a mediální poradkyně. V letech 2018 - 2020 jsem byla členkou Poradního orgánu pro monitorování práv osob se zdravotním postižením zřízeném při úřadu veřejného ochránce práv. V minulosti jsem publikovala například v Deníku Referendum, Mladé frontě DNES, Alarmu nebo Novém prostoru. Jsem diagnostikovaná autistka. Ve volném čase se věnuji psaní poezie, cestování, hudbě a dobrovolnické činnosti pro Trans*parent a Amnesty International.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!

Udržitelnost a etika skupiny ČEZ