Ráda píšu. Články, sloupky, ale i poezii a prózu. Bylo to tak vždycky a asi se tohoto „zlozvyku“ jen tak nezbavím. Měla jsem několik příležitostí se v tomto ohledu realizovat – ať už jako publicistka, nebo jako básnířka. A vedle spolupráce s Inspirante se mi před časem naskytla možnost splnit si sen – vydání básnické sbírky. Ačkoliv to nebylo poprvé (už jsem jednu sbírku vydala jako výhru v Literární soutěži Františka Halase), udělalo mi to velkou radost. Prvotiny bývají všelijaké a navzdory tomu, že si za ní i po těch letech stojím, je fajn mít příležitost svoji pozici v literárním světě obhájit a navázat aktuálním viděním světa, které se v tvorbě přirozeně odráží.

Má první sbírka poezie nese název Naživo (2014) a vyšla v nakladatelství Šimon Ryšavý. Jedná se o snově laděné texty, které se vyrovnávají s dospíváním, identitou a vztahy. Má druhá sbírka, jež aktuálně vychází v nakladatelství Dobrý důvod, nese název Navždy (2020). Básně v ní jsou značně otevřenější a vyzrálejší. Tematicky zůstávají podobné – akcentuji v nich oblast vztahů, vlastního místa ve světě a konečnosti.

Celkově mě v tvorbě baví zkoumat existenciální prvky. Ráda osahávám hraniční zkušenosti: nevyhnutelnost smrti, neustálá nutnost budovat vlastní identitu, ale i podstata literatury a poezie jako takové. Na sbírku Navždy dohlížel básník a redaktor Radek Štěpánek. Myslím, že za ty dva roky se nám povedlo vytvořit pěknou knížku. K příležitosti jejího vydání se uskuteční křest, který je zatím v jednání – nabízí se možnost v Praze nebo v Brně, možná v obou městech. Budu brzy informovat a budu taky ráda, když si knížku přečtete a podělíte se o svůj názor.

Foto: Pixabay

Klára Šmejkalová

Klára Šmejkalová

Básnířka, fanda dobré literatury a japonských anime. Vystudovala jsem psychologii na Univerzitě Karlově v Praze. Psala jsem např. pro Mladou frontu nebo Hospodářské noviny, starala se o děti na psychiatrii nebo trénovala potkany v laboratoři. Mám diagnostikovanou schizofrenii a ráda bych jednou působila jako psycholožka.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!