Slíbila jsem článek o úklidu. Jenže samozřejmě nevím, jak začít. Ideální způsob prokrastinace se vzhledem k tématu nabízí sám – uklízet. Když se rozhlédnu kolem sebe, je to opravdu potřeba. V tom je ale kámen úrazu. V celém bytě je takový nepořádek, že bych potřebovala strávit mnoho hodin, abych byla s výsledkem spokojená. Takže zpátky k Facebooku.

Jestli vám tento scénář připadá povědomý, rozhodně v tom nejste sami. Obzvlášť pokud trpíte depresemi nebo úzkostmi, pro které nepořádek představuje silného spojence. V depresivní epizodě totiž člověk většinou nemá sílu vůbec na nic, natož na úklid. Nepořádek se proto začne hromadit, což jen prohloubí pocit selhání a vlastní neschopnosti a tím i depresi. Sil na případný úklid tak zbývá ještě míň a tak pořád dál… Jsme ale opravdu odsouzení k tomu, abychom shnili uprostřed vlastních odpadků? I tuhle spirálu je možné prolomit. Užitečné tipy, jak na to, najdete například na stránce Unfuck Your Habitat, jejíž autorka trpí nejen depresemi a úzkostmi, ale i fyzickými omezeními. Pojďme se podívat na základní myšlenky její filozofie a na to, jak je přenést z internetu do vlastního obydlí a kousek po kousku ho tak „odsvinit“.

Jak už jsem psala v jiných článcích, nejdůležitější je přestat se obviňovat a brát fakt, že nezvládnete naráz vypulírovat celý byt nebo dům do vysokého lesku a udržet ho tak, jako vlastní selhání. Myslím, že i ze „zdravých“ lidí tohle dokáže málokdo. Začít je potřeba malými krůčky a každý z nich je úspěchem, za který si zasloužíte odměnu. Jak může takový krůček vypadat?  Třeba tak, že si dáte pět minut na uklizení nejbližšího povrchu. Pokud sedíte na židli, bude to třeba pracovní stůl, pokud jste v posteli, tak noční stolek. Odneste odpadky do koše, poskládejte knihy na svá místa, odložte papíry do šuplíku, a pokud to zvládnete, utřete prach. Až pět minut uplyne, poznáte viditelný rozdíl mezi stavem před a po a budete se cítit lépe. Odpočiňte si a věnujte se něčemu příjemnému.

Odpočinek mezi jednotlivými fázemi úklidu, jakkoliv se mohou zdát krátké a nenáročné, je velmi důležitý. Když se totiž vybičujete a třeba se vám opravdu podaří uklidit celé vaše obydlí najednou, hrozí, že přepnete svoje síly a další depresivní epizoda si to vybere i s úroky. Kromě toho nebudete schopní tento standard udržet, což vám na psychické pohodě také nepřidá. Pět minut pro začátek stačí, za chvíli si můžete dát dalších pět minut a pak třeba deset nebo dvacet, rozhodně však nezapomeňte odpočívat a náležitě se odměňovat. 

Pokud jste připravení pustit se do toho víc z gruntu, stále dodržujte pravidlo odpočinku a odměny a postupujte od nejnaléhavějších úkolů k těm ostatním. Začněte prostorem, kde se zdržujete nejčastěji, a pokračujte tím, že své obydlí zbavíte odpadků. Další prioritou by měla být kuchyň a nádobí. Umyjte to špinavé, vyčistěte dřez a další povrchy a snažte se zredukovat počet hrnků, talířů apod., které pravidelně používáte. Tím snížíte nebezpečí, že se špinavé nádobí bude v dřezu znovu kupit. Další na řadě je záchod a koupelna – v čisté koupelně bude jednodušší pravidelně dodržovat osobní hygienu.    

S tím souvisí dalšímu bod: vypěstovat si pravidelnou rutinu, která naruší nekonečný koloběh kupícího se nepořádku. Jednoduchým návykem, který vám může hodně pomoct, je například stlaní postele. Když si ráno ustelete postel, celá místnost hned vypadá uspořádaněji a složitější úkoly se pak nemusí jevit jako tak velký problém. Navíc vám to dá motivaci neproležet v posteli celý den.

Mezi další jednoduché, ale prospěšné návyky patří třeba následující úkony:

  • přichystejte si večer oblečení na druhý den
  • pokud se vrátíte zvenku, hned roztřiďte nákup/ukliďte tašku nebo batoh a potom i oblečení, které jste si sundali
  • špinavé prádlo perte pravidelně, když je vyprané a suché, dejte ho tam, kam patří
  • nádobí umyjte hned po jeho použití
  • když cokoliv vyndáte (knihu, tužku, kosmetické potřeby…), vraťte to na své místo hned po tom, co to přestanete používat
  • veškeré odpadky hned házejte do koše
  • kdykoliv zašpiníte nějaký povrch, otřete ho

Může to vypadat, že jde o naprosto banální, samozřejmé věci, ale někdy se jejich dodržování může zdát jako nadlidský úkol. Když se naučíte cokoliv z toho dělat pravidelně, o to většího vítězství dosáhnete. Pamatujte, že každý úspěch se počítá. A když něco nezvládnete? Není každý den posvícení, zítra vám to třeba půjde líp.

A ještě jedna zásadní věc na závěr: není ostuda říct si o pomoc. Vaši přátelé nebo příbuzní určitě rádi přiloží ruku k dílu, můžete je pak odměnit třeba příjemným povídáním u kávy ve vašem krásně čistém obýváku. Pokud na to máte prostředky, nebojte se svěřit úklid profesionálům – v dnešní situaci s tím raději počkejte, ale nenechte si nikdy namluvit, že jde jen o rozmar bohatých snobů nebo neschopných lenochů. Pro lidi s duševními problémy to není jen investice do čistšího obydlí, ale i do vlastního duševního zdraví.    

P.S. Pokud umíte anglicky, velmi doporučuji prozkoumat celou stránku Unfuck Your Habitat. Aby vás trochu ostřejší, přímočaré vyjadřování autorky neodradilo, začněte oddílem Life Happens a pokračujte na Cleaning Basics.

Foto: Pixabay

Marie Štefanidesová

Marie Štefanidesová

Živím se jako překladatelka, kromě toho jsem šéfredaktorkou webu Women of Brno a občas přispívám do dalších médií. Byla mi diagnostikována deprese a úzkostné stavy, přesto mě baví užívat si života, miluju dobré jídlo a pití, čtení, psaní a hraní si v jakékoliv podobě.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!