Možná jste už někde slyšeli, že slova mají velkou moc. A ono tomu tak skutečně je. To platí i při komunikaci s diabetikem. Mnoho lidí však neví, jak takovou konverzaci „uchopit“. Zažité je především projevování lítosti, což zrovna na dobré náladě nepřidá.
Zejména nejbližší okolí diabetika by mělo mít na paměti, že cukrovka není stigma. Je to metabolické či autoimunitní onemocnění, s kterým se musí člověk naučit žít. Proto je správná komunikace ze strany rodiny a přátel tak důležitá. Poradíme vám, na co se zaměřit.
V rámci mezilidské komunikace si verbálně sdělujeme zprávy, které jsou trojího typu:
- Pozitivní: mohou obsáhnout pochvalu a příjemné novinky. Mají povzbudivý charakter.
- Neutrální: nevzbuzují žádné zvláštní emoce, obsahují pouze strohá sdělení typu: „Pracuji vedle v budově.“
- Negativní: obsahují kritiku a nepříznivé zprávy, které vyvolávají nepříjemné pocity.
Slova vládnou komunikaci mezi lidmi, ale nejsou jediná, která pomáhají předávat informace. Nelze opomenout fakt, že vzájemné interakci napomáhá i nonverbální vyjadřování a mimika. Dojem u druhých zanecháváme také prostřednictvím svého chování, svých činů. Vše je tedy vzájemně propojené. Když tohle pochopíte, naučíte se s diabetikem efektivní komunikaci. Během ní byste měli dbát na přiměřenou hlasitost, přívětivý tón hlasu, nenásilnou gestikulaci a uvolněný výraz v obličeji.
Máte v rodině či mezi přáteli někoho, kdo se léčí s cukrovkou? Potom je nasnadě, abyste s ním uměli komunikovat správným způsobem. Celá řada lidí totiž dělá v konverzaci s diabetiky chyby. Na co se zaměřit?
- Hladina krevního cukru: hypoglykémie či hyperglykémie bývá častokrát označována laiky jako „špatná“. Pakliže je krevní cukr v normě, říká se o něm, že je „dobrý“. Verbální posuzování těchto situací jde však i jinak. Proč raději neříct diabetikovi, že hodnota mezi 4 až 8 mmol/l je „bezpečná“ a vše pod a nad tyto hodnoty je „nebezpečné“? To může obecně zvýšit motivaci k lepší kompenzaci glykémie.
- Jídelníček: správný výběr potravin je alfou a omegou diabetické diety. Jenže mnoho lidí obvykle tvrdí, že něco je „špatné a nezdravé“ a člověk s cukrovkou by na to měl ihned zapomenout. To však lze pojmout také jinak. Existují i druhy potravin či pochutin, které si může diabetik dopřát, ale s mírou. Proto by se do slovníčku měly dostat spíš výrazy „příležitostně přijatelný“ nebo „lze jíst každý den“. To zabrání výčitkám svědomí, když například diabetik zkonzumuje hořkou čokoládu (a propos, tu může jíst občas a v omezeném množství).
- Tělesná aktivita: diabetikovi svědčí, když do svého života zahrne pohyb. Pomůže to k regulaci hladiny cukru v krvi a tím pádem k lepší kompenzaci nemoci. Výrazy typu „měl/a bys“, „musíš“ však nejsou vhodné. Podpoří to spíš nechuť k jakékoliv aktivitě a umocní výčitky. Okolí může diabetikovi nastínit benefity sportu a říkat raději „mohl/a bys“ nebo „nechtěl/a bys“.
Diabetik nestojí o přehnané rady, co se týká jeho nemoci. Těch má ze strany odborníků požehnaně. Zkuste tedy přístup k němu změnit. Od nejbližších je očekávaná spíš podpora a motivace. Středobodem života diabetika přece není jeho onemocnění. Chce si také užívat, bavit se a radovat z maličkostí. Potřebuje posílit vědomí, že není „divný“ nebo nijak „stigmatizovaný“. O to lépe se mu bude dařit kompenzace cukrovky. Psychika má totiž značný vliv na výši glykémie.
Zdroj: diastyl.cz
Foto: pixabay.com