Už třiadvacátý ročník Svatoanenských slavností se uskuteční v sobotu 27. července od 10 hodin v areálu Domova sv. Josefa ve Dvoře Králové-Žirči. Jde o největší benefiční a kulturní akci v Domově sv. Josefa, kde se potkává svět zdravých a handicapovaných. 

Návštěvníci se mimo jiné mohou těšit i na Michala Prokopa s jeho triem, řemeslný jarmark, vodní fontánu a také spoustu dobrého jídla. Stejně jako v předchozích letech zahájí Svatoanenské slavnosti mše svatá, která začíná v deset hodin. Odpolední část programu je pak určena rodinám s dětmi. „Pro ně jsme připravili soutěže i dílny nebo divadélko Bubingo. Na své si přijdou i dospělí, kteří se mohou těšit na koncerty a vystoupení na hlavním pódiu v parku, nádvoří Domu sv. Josefa, v kostele sv. Anny a na náměstí,“ upřesnila koordinátorka slavností Andrea Kollová.

V sedmnáct hodin vystoupí česká hudební legenda Michal Prokop, tentokrát v komornější verzi jako trio. Na dalších scénách se představí i další populární interpreti. Bude připraven řemeslný jarmark na podporu regionálních výrobců zejména z Kladského pomezí a Podkrkonoší, ale i dalších zajímavých tvůrců z celé země. Chybět nebudou ani dobroty k ochutnání a prezentace starých řemesel, jež si budeme moci i sami vyzkoušet.

„Výtěžek benefiční akce použijeme na pomoc nemocným roztroušenou sklerózou, konkrétně na rehabilitační přístroj SIS. Mezi jeho hlavní léčebné účinky patří především úleva od bolesti, podpora hojení zlomenin, svalová relaxace, svalová stimulace a kloubní mobilizace,“ vysvětlila Andrea Kollová: „Celý výtěžek z této benefiční akce použijeme na péči o těžce nemocné roztroušenou sklerózou. Proto platí, že, čím víc vás přijde, tím víc budeme moci pomáhat.“

Záštitu nad slavnostmi převzal Pavel Bělobrádek, poslanec Poslanecké sněmovny a zastupitel Královéhradeckého kraje.

Ceny vstupenek
250 Kč Dospělí
200 Kč Děti 3 až 18 let a senioři 65+
600 Kč Rodiny (2+3)
ZDARMA Děti do 3 let a ZTP

Program Svatoanenských slavností

  • Prodej v bylinkové zahradě
  • Soutěže a dílny pro děti
  • Prezentace řemesel od středověku po 19. století
  • Jarmark regionálních produktů
  • Gastro a food koutek
  • Expozice kol v cyklomuzeu

Hlavní pódium v parku

12.00 Napohodu Jaroměř
13.45 Epydemye 
15.15 Pavel Helan a ukrajinský sbor Sonjaštyk
17.00 Michal Prokop Trio

Nádvoří Domu sv. Josefa

12.30 a 15.05 Divadélko Bubingo
13.30 Alla Breve, renesanční hudba se zpěvem 

Kostel sv. Anny

10.00 Mše svatá (za účasti Mons. Mgr. Jana Paseky)
13.00 Listověj, hudba z Vysočiny
16.30 Lukáš Pelc s kontrabasem
18.30 Václav Uhlíř, varhany a zvonkohra

Náměstí 

13.00 a 14.30 Van Sas, bubnování v kruhu

Domov svatého Josefa v Žirči
Domov sv. Josefa vznikl jako páté středisko Oblastní charity Červený Kostelec v krásném areálu bývalého jezuitského kláštera v těsném sousedství Kuksu. Domov sloužil od šedesátých let minulého století až do roku 2000 jako domov důchodců. Ten však byl přesunut do nových prostor a uvolněný objekt získala v restituci řeholní instituce sester Nejsvětější Svátosti z Českých Budějovic. Ta v červnu 2001 darovala objekt Oblastní charitě Červený Kostelec (v té době hospic Anežky České), která se zde rozhodla vybudovat ojedinělé zařízení pro lidi nemocné roztroušenou sklerózou. Domov sv. Josefa je jediným lůžkovým zařízením v republice, které poskytuje komplexní péči osobám vážně nemocným roztroušenou sklerózou. Domov sv. Josefa uvádí na svém webu, že z celkového počtu 25 tisíc nemocných roztroušenou sklerózou v ČR je 6 tisíc v pokročilém stadiu nemoci.

Nemůžete na Svatoanenské slavnosti přijít, přesto byste rádi na dálku podpořili pacienty s roztroušenou sklerózou? Máte šanci na tomto webu.

Foto: Oblastní středisko charity Červený Kostelec/Domov sv. Josefa

Picture of Břetislav Lapisz

Břetislav Lapisz

Rodák z Českého Těšína prožil dětství v nedalekém Havířově, od konce studií v roce 1990 bydlí v Ostravě. Absolvent učitelství Pedagogické fakulty Ostrava (obor čeština – dějepis) se zajímá o novodobou historii, jeho největším koníčkem je sledování sportovních přenosů (od fotbalu přes hokej, stolní tenis až po šipky). Rád cestuje, jeho nejoblíbenější destinací je Slovensko. A v poslední době zahradničí (s poměrně mizernými výsledky). Je ženatý a má dvě dospělé děti. Roztroušená skleróza jej „provází“ od roku 1998.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!

Udržitelnost a etika skupiny ČEZ