Švédská prevence nemocí s AI a tělesným skenerem přichází i do Londýna

Jak se správně říká, nejlepší léčbou je prevence. Toto úsloví si obrazně i doslova vzal k srdci rozšiřující se švédský startup. Neko health spoluzaložili Švédové Daniel Georg EkHjalmar Nilsonne ze Spotify s cílem zdokonalit preventivní zdravotní péči pomocí každoročního celotělového skenování a zpracování dat umělou inteligencí, což dohromady dokáže odhalit stavy jako například srdeční choroby nebo rakovinu kůže. Původně švédská společnost nedávno zahájila činnost v Londýně – v prvním městě mimo domácí Švédsko.

Za 299 britských liber (bezmála 9 000 Kč) a hodinu času společnost provede sérii snímků a testů, díky nimž získá „miliony“ datových bodů, které pomůžou určit zdravotní stav v celé řadě kardiovaskulárních, metabolických a dalších onemocnění. Součástí sezení je i osobní setkání s lékařem, kde se o těchto údajích diskutuje. Zájemci, kteří se chtějí přihlásit na čekací listinu, se již mohou online zaregistrovat na webu Neko health.

V Londýně vznikla pobočka poté, co společnost za první rok své činnosti otevřela dvě kliniky ve Švédsku. Klinika v Londýně dosud naskenovala 2 707 lidí, přičemž výsledky u zhruba 14,1 % návštěvníků upozornily na problémy, které vyžadovaly další lékařské vyšetření. Zhruba u 1 % z nich bylo zjištěno, že osoby trpí „těžkými“ kardiovaskulárními, metabolickými nebo rakovinnými onemocněními. Z této skupiny nikdo před návštěvou společnosti Neko Health o svých stavech nevěděl, uvedla společnost.

Neko znamená japonsky „kočka“ a Hjalmar Nilsonne tím poukazuje na tvory, o kterých se říká, že mají devět životů. Jakmile vstoupíte do budovy kliniky a sestoupíte po schodech, vejdete do barevné haly s tlumeným osvětlením, kde zní tichá, uklidňující hudba. Místnost působí jako něco mezi relaxačními lázněmi a futuristickou lékařskou klinikou. Po vstupu do systému si o vás asistent udělá několik poznámek, než vás zavede do místnosti, kde se svléknete do spodního prádla, županu a pantoflí. Druhý asistent pak změří vaši výšku a váhu, než vás nasměruje do válcové komory, která působí jako solárium nebo bezpečnostní skener na letišti.

Samotná komora je vybavena 70 senzory, včetně desítek různých kamer, jež vytvářejí kompozitní tělesný obraz o vás s 50 miliony datových bodů. Odtud se přesunete na vyšetřovací lůžko, kde vás čekají další dva snímky, měření očního tlaku a krevního tlaku a test úchopu. Nakonec vám lékař odebere vzorek krve. Vzorek krve je jediným invazivním testem, který Neko provádí, a celkově tato procedura trvá méně než hodinu. Brzy poté se převléknete a přesunete se do samostatné konzultační místnosti, kde lékař prochází zjištěné údaje.

Neko se zaměřuje spíše na rizika a proaktivní prevenci než na akutní stavy. Datové body jsou seskupeny a prezentovány ve smyslu různých potenciálních problémů, které by vás mohly čekat – mezi nimi rakovina kůže, vysoký krevní tlak a další příznaky, jež mohou vést k onemocněním, jako jsou srdeční choroby, mrtvice nebo cukrovka. Pokud údaje odhalí problémy, jste odesláni na další diagnostiku a předáni lékařům k dalším vyšetřením.

Nilsonne říká, že ho Ek poprvé oslovil, aby si popovídal o zdravotní péči přes zprávu na Twitteru. Psal se rok 2018 a Nilsonneově firmě v té době – startupu s chytrým monitorováním energie v domácnostech, poháněnému umělou inteligencí – docházely peníze a končila poté, co nedokázala najít vhodný produkt pro velké energetické společnosti, od nichž očekávala, že budou jejími zákazníky.

„Pak mi zničehonic přišla na Twitteru zpráva od Daniela.“ Ek právě převzal platformu pro streamování hudby Spotify a byl čerstvým miliardářem, který hledal další ožehavý problém k řešení, něco, co by mělo „pozitivní přínos pro svět“, řečeno Nilsonneovými slovy. Vzal si do hlavy, že chce dále posunout zdravotní péči, stejně jako přinesl nový způsob poslechu hudby se Spotify.

„Tak mě oslovil. Neznali jsme se, ale on si byl vědom toho, co jsem dělal, pracoval s hardwarem, softwarem a umělou inteligencí.“ Ek nabídl, že na místě zafinancuje startup s Nilsonnem v čele, ale Nilsonne ho zprvu odmítl. Ani jeden z nich nemá lékařské vzdělání, i když Nilsonne pochází z rodiny lékařů.

Nositelné věci jako Fitbits a hodinky Apple Watches podle Nilsonna přinesly netušený rozvoj vysoce kvalitních zdravotních dat. Když se to zkombinovalo s AI a schopností vyvodit ze všech těchto dat „rozumné závěry“, „bylo naprosto jasné, že můžeme vytvořit jiný zdravotnický systém“. Tak začalo pět let budování prototypů pro kliniky, jejichž součástí je hardware a také software pro analýzu dat.

Samotné Neko a jeho spoluzakladatelé NilsonneEk pocházejí ze země, která je domovem jednoho z nejúspěšnějších systémů státem zajištěné zdravotní péče na světě. Mohlo by se sice zdát, že existence bezplatné a kvalitní zdravotní péče by mohla komplikovat komerční nabídku placené služby uživatelům jako Neko, ale zatím tomu bylo právě naopak. Když firma loni oznámila kolo financování v hodnotě 60 milionů dolarů, měla připravený seznam „tisíců“ čekatelů na pořízení snímků. Nyní je tento seznam až 22 tisíc.

Většina zdravotnických služeb, včetně těch ve Švédsku a ve Velké Británii, se zaměřuje spíše na léčbu onemocnění než na preventivní péči. Ale protože naše populace stárne, počet onemocnění, která potřebují léčbu, rapidně roste a to celý systém vystavuje tlaku „neudržitelným způsobem,“ řekl Nilsonne a vysvětlil, že 75 % nákladů na zdravotní péči jde na chronická onemocnění.

„Naše hypotéza je, že prevence a včasná identifikace by mohly být způsobem, který by spoustu těchto problémů vyřešil. Většině chronických onemocnění se dá plně předcházet, nebo je můžete oddálit o desítky let, pokud máte účinné včasné zásahy. Ale v našem systému se v podstatě objevíte, když už nemoc máte, a pak už je příliš pozdě je zvrátit a je s tím spojena spousta nákladů,“ uvedl dále Nilsonne.

Není to zdaleka jediný startup, který se zaměřuje na preventivní zdravotnické technologie. Zoi ve Francii a německé Aware jsou v Evropě další dva příklady. Ve Velké Británii Národní zdravotní systém (NHS) skutečně nabízí kontrolu stavu, která pokrývá mnoho stejných oblastí jako Neko, i když, jak Nilsonne upozorňuje, je méně častá.

„Hrazená zdravotní prevence NHS je k dispozici pouze jednou za pět let jednotlivcům ve věku 44 až 74 let,“ upozorňuje Nilsonne. „Nabízí mnohem užší škálu testů a nezahrnuje konzultaci s lékařem, který by o výsledcích diskutoval. Z našich údajů víme, že chronická onemocnění se stále častěji objevují u jedinců mladších 44 let.“ Což je shodou okolností také průměrný věk zákazníka Neko. „Proto je klíčové zaujmout proaktivní přístup ke zdraví, abychom včas identifikovali potenciální problémy, přijali nápravná opatření a sledovali pokrok v průběhu času.“

Přehled všech používaných testů a metod ve Velké Británii v anglickém originále je k dispozici na webu kliniky.

Zdroj a foto: Techcrunch & Neko health

Picture of Vít Kettner

Vít Kettner

Vít působí od konce 2020 v Reveniu jako projektový manažer a v současnosti má na starosti také IT podporu, podílí se na správě webů spolku včetně magazínu Inspirante. Vystudoval Fakultu sociálních věd UK, kde také působil krátce jako vedoucí IT oddělení. Předtím pracoval přes 14 let v Evropském sociálním fondu na MPSV. Vítek se s úžasem z rozmanitosti světa stále něco nového učí. Naposledy se pustil do studia oboru řízení IT technologií, což však mj. ze zdravotních důvodů nedokončil. Svému zdravotnímu omezení dlouho vzdoroval a odmítal si jej připustit. Nakonec se však po opakovaných hospitalizacích se svou diagnózou s pokorou smířil a těší se na každý nový den. Je ženatý s manželkou Vendulou, má syna Vojtu a jednoho kocoura Vincka.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!

Udržitelnost a etika skupiny ČEZ