Co jsem zjistila na severské konferenci stomiků ve Finsku

Díky mojí práci pro stomické pacienty u nás jsem měla tu čest přijmout pozvání Evropské stomické asociace na setkání severských zemí, které se konalo v Tampere ve Finsku. Neměla jsem určenou roli na setkání, a proto jsem byla velmi zvědavá co mě čeká…

Celé tři dny setkání byly nabité zajímavými přednáškami a prezentacemi členských zemí. Asi největší inspirací pro mě bylo vidět, jak moc pokročilejší je péče o pacienty ze strany stomasester. Aktivně svoje pacienty kontaktují, pomáhají tak předejít komplikacím, před kterými nemocní často zavírají oči, dokud se to dá vydržet. Dostat situaci pod kontrolu následně trvá někdy týdny až měsíce. Naše stomasestry se snaží co mohou pacientům pomáhat, na svoji práci mají ale málo prostoru a podpory ze strany nemocnic.

Druhá velmi zajímavá přednáška byla na téma sexu se stomií, což je u nás věcí veřejně neprobádanou, zatím tedy stále jakýmsi tabu. Finská organizace vyšla do boje, a proto vytvořili ve spolupráci s odborníky komplexní příručku. Nezapomněli v ní ani na „exotičtější“ praktiky a hlavně pomáhají osvětlit téma homosexuálních stomiků. Bylo by skvělé mít něco takového i u nás, mám inspiraci na další projekt 😊.

V rámci konference dostali i mladí stomici prostor na plánování vlastních aktivit. Všechno je ale zatím v plenkách, nechci tedy předbíhat dobu a uvidíme, co z toho nakonec bude. Každý máme totiž preference aktivit na lokální sféře, na tu mezinárodní už tolik času nezbývá. Já ale pevně věřím, že svoje slovo dodržíme a projekt bude úspěšný a v průběhu let se bude rozvíjet.

Tereza

 

Foto: archiv Terezy Nagyové

Picture of Tereza Nagyová

Tereza Nagyová

Od roku 2015 působila Tereza Nagyová ve stomické pacientské organizaci České ILCO z.s. - dobrovolné sdružení stomiků, díky čemuž, jak sama říká, dostala odvahu mluvit otevřeně o životě se stomií a psát blog Nejsemtabu.cz. Nedlouho na to se rozhodla šít speciální prádlo pro stomiky pod značkou MyPouch. I proto se Tereza připojila k projektu Revenium, a tak na Inspirante najdete její sloupek #nejsemtabu.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!

Udržitelnost a etika skupiny ČEZ