Slavní s handicapem: Ozzy Osbourne se přiznal k Parkinsonově nemoci

Anglický metalový zpěvák Ozzy Osbourne se v lednu v pořadu Good Morning America přiznal, že mu před rokem byla diagnostikována mírná forma Parkinsonovy nemoci. Známý umělec ze skupiny Black Sabbath uvedl, že se bude léčit ve Švýcarsku, a oznámil fanouškům, že se těší, až se uzdraví a setká se s nimi na turné.

„Poslední koncert jsem odehrál na Nový rok (roku 2018). Potom jsem ošklivě upadl. Museli mi operovat krk, což mi poškodilo nervy,“ uvedl v rozhovoru.

Na internetu tato zpráva vyvolala různé reakce. Část lidí vyjádřila Osbournovi podporu a svěřila se s případy této nemoci ze svého okolí. Anglický DJ Danny Baker se ovšem na Twitteru vyjádřil, že za jeho diagnózou nestojí pád, nýbrž dávka kokainu. Po veřejné kritice se však omluvil se slovy, že udělal „enormní chybu“.

Ozzy Osbourne se poté objevil se svou manželkou Sharon na cenách Grammy, kde předávali ocenění v kategorii nejlepší rapově-pěvecký výkon. Letos v únoru by Osbournovi mělo také vyjít nové album nazvané Ordinary Man.

Parkinsonova nemoc je neurodegenerativní onemocnění, při kterém dochází k pohybovým problémům a je nevyléčitelné. Její výskyt v populaci činí podle serveru parkinson-help.cz                    1–2 promile.

 

Foto: Wikimedia Commons / Aznplayer213 [CC0]

Picture of Ivana Recmanová

Ivana Recmanová

Pracuji v Reveniu jako redaktorka a zároveň působím na volné noze jako překladatelka, lektorka a mediální poradkyně. V letech 2018 - 2020 jsem byla členkou Poradního orgánu pro monitorování práv osob se zdravotním postižením zřízeném při úřadu veřejného ochránce práv. V minulosti jsem publikovala například v Deníku Referendum, Mladé frontě DNES, Alarmu nebo Novém prostoru. Jsem diagnostikovaná autistka. Ve volném čase se věnuji psaní poezie, cestování, hudbě a dobrovolnické činnosti pro Trans*parent a Amnesty International.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!

Udržitelnost a etika skupiny ČEZ