Na plicní ventilátor CoroVent se vybralo za den 10 milionů

Tahle sbírka určitě bude v učebnicích tuzemského fundraisingu hodně dlouho. Deset milionů korun na rozjezd výroby plicních ventilátorů se vybralo za méně než den. Organizátoři poté sbírku ukončili.

Minulý víkend se zhruba 30 lidí z několika firem a vysokých škol spojilo, aby rychle vyvinuli levné plicní ventilátory.

Sestavili tým odborníků na ventilaci pacientů složený z pracovníků Fakulty biomedicínského inženýrství, doktorů z jednotek intenzivní péče, specialisty na výrobu, pneumatická vedení, elektroniku, logistiku a další obory.

A stanovili jasné cíle: Navrhnout z běžně dostupných dílů profesionální ventilační jednotku, která zachrání životy pacientů s COVID-19 stejně dobře jako ty, které se používají v nemocnicích nyní.

Výrobek bude mít nutné certifikace s přihlédnutím k nouzovému stavu.

Zavázali se navíc, že nejpozději 1. dubna zahájí výrobu minimálně 500 kusů ventilátorů, které v řádu týdnů dodají zdarma nemocnicím.

Uvolní navíc veškerou dokumentaci, kódy a poskytnou plnou součinnost dalším firmám, které budou chtít tyto ventilátory vyrábět.

Co bude dál?

O dalších penězích (celková potřebná částka pro první fázi výroby je 50 milionů korun) se jedná spolu s ČVUT s ministerstvy a dalšími dárci.

„Těch VAŠICH deset milionů je už na účtě a můžeme rychle platit za součástky na trhu, který je značně turbulentní,“ vzkazují na sítích s vděčností organizátoři sbírky.


  • Sbírku zorganizoval Corovent.cz – ČVUT, Covid19cz a desítka dalších českých firem.
  • Běžné ventilační jednotky stojí přibližně 500 000 korun. Řešení sníží náklady na výrobu kusu k hranici 100 000 korun, přitom zachová veškeré funkce nutné k záchraně pacientů.
  • Za 10 000 000 korun se postaví prvních 100 ventilátorů, za každých 100 000 korun budou další.
  • Česká republika má aktuálně kolem 1200 ventilátorů k okamžitému použití pro pacienty s COVID-19.
  • Země EU nyní poptávají desítky tisíc ventilátorů, které nelze nikde jednoduše dokoupit.
  • Web: corovent.cz
  • Facebook: facebook.com/Covid19cz.cz/

Foto: Pixabay

Picture of Marie Zemanová

Marie Zemanová

Její sloupek #za-zrak jste mohli v magazínu Inspirante číst od roku 2019. Ve stejnojmenném blogu informuje o životě bez zraku v souvislostech i na Facebooku. Po letech v médiích se nyní v sociálním podniku Spolu s vámi věnuje PR a lektoruje na workshopech o zrakovém handicapu.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!

Udržitelnost a etika skupiny ČEZ