Káva z Kokořína si našla Ostravu

Naši výběrovou kávu si můžete vychutnat už na mnoha místech. Posíláme ji i na druhý konec republiky, do ostravské kavárny AlterNativa Café. Jaký s ní mají úspěch? Ptali jsme se provozní této kavárny Pavlíny Metelkové.

AlterNativa Café leží na strategické křižovatce v Ostravě-Porubě, přímo u zastávky tramvají z centra. Nedaleko je vysoká škola, nemocnice a městský bulvár. Do AlterNativy vás tak zavedou kroky během nedělní procházky s rodinou, pauza mezi přednáškami nebo pracovní schůzka. 

Vedle vynikající kávy, domácích limonád či kvalitního čaje můžete ochutnat klasické i raw zákusky nebo zaskočit na snídani. Čas od času tu uspořádají víkendový brunch i dobročinný bazárek nebo swap věcí. A jak do toho všeho zapadá Naturpark 12? 

Jak se dostane káva z kokořínské pražírny až do daleké Ostravy? 

Upřímně, kafe objednáváme i z větších dálek, naopak vnímám jakoukoli českou pražírnu jako lokální věc.  Nicméně pokud si dobře vzpomínám, Naturpark 12 našel spíš nás. Vybavuju si pár emailů a přátelských telefonátů, jimiž se nám pražírna představovala. Vzápětí pošťák přinesl vzorečky a my po ochutnání zjistili, že tohle kafe určitě chceme nabídnout našim zákazníkům. Líbily se nám také obaly, na kterých je vyobrazená fauna a flóra typická pro českou přírodu.

Mělo význam i to, že jsme sociální pražírna?

Určitě ano! My to vnímali jako pozitivní přidanou hodnotu k produktu a tahle informace zaujala i naše zákazníky. Takovou pražírnu jsme chtěli podpořit.

Co je pro vás při výběru kávy do kavárny důležité, podle čeho se rozhodujete, jakou chcete nabízet?

V prvé řadě trváme na tom, aby splňovala kategorii výběrové kávy a s tímto konceptem spojená specifika. Kromě cuppingového skóre nás zajímá, zda je dohledatelný původ a zpracování či odrůda. Dále si vybíráme pražírny, které svým pražením podpoří, nikoliv potlačí chuťové tóny specifické nejen pro krajiny původu, ale i různé druhy zpracování kávových třešní. Nakonec nás zajímá rozmanitost nabídky. Jsme kavárna, která ráda střídá na mlýnku nejen pražírny, ale i zrna různých zemí a zpracování. Nikdy u nás nebudete pít stejné espresso déle než tři týdny.

Jakou kávu si nejraději připravíte vy?

Záleží, jestli si chci „jen v klidu vypít kafíčko“, nebo zkoumat, co cítím a jak vnímám strukturu kávy. V prvním případě si dám batch brew nebo rostlinné cappuccino. V druhém případě espresso nebo filtr z v60. Ráda zkoumám rozdíly ve stejné kávě, ale připravené různými lidmi.  Jinak jsem milovník divokých chutí afrických nebo indonéských káv, ale poslední dobou přibývá experimentálního zpracování a zvlášť u kolumbijských káv vnímám zajímavé chuťové změny.

A co doporučíte nerozhodnému zákazníkovi?

Záleží, jestli je to konzervativec, nebo rád ochutná i něco nového a neznámého. Nerada nabízím čisté espresso nebo filtr někomu, kdo pije běžně turka nebo instantní kávu. V takovém případě doporučím např. lungo či flatwhite. Ale pokud vidím v zákazníkovi zvědavost a zájem, nadhazuji možnost ochutnat něco úplně jiného, z čeho pozná, že káva je ovoce a nemusí být jen hořká. Když zákazníka hezky seznámíte se světem světleji pražené kávy, dokáže ocenit filtr na první ochutnání. 

V nabídce máte a v minulosti jste už měli více druhů kávy z Naturparku, nabízíte také balíčky k prodeji s sebou domů. Je nějaká, která vás obzvlášť zaujala?

Někdy začátkem roku jsme měli na mlýnku skvěle upraženou Kolumbii Gaucharos, která nám hodně utkvěla v paměti. Teď v létě jsme si zase vychutnávali naturálně zpracovanou Etiopii Lalisaa Atara Gedecho, která byla skvělá nejen jako espresso, ale moc nás bavila i v kombinaci s mlékem. 

Máte nějaké ohlasy na naši kávu od zákazníků?

Ano, veskrze pozitivní. Zvlášť u espressa zákazníci oceňují rozvinutější pražení, díky kterému si i na domácím kávovaru připraví kávu s plným tělem a bohatou krémou bez přepálených tónů. U zrn pražených na filtr se nám zatím nestalo, že by zákazník nedopil, což je jeden z nejsnazších způsobů, jak může vyjádřit nespokojenost, aniž by cokoliv řekl.

Zdroj & foto: naturpark12.cz

Picture of Eva Kapounková

Eva Kapounková

Copywriterka, editorka a redaktorka. Během rodičovské dovolené jsem opustila prostředí televizních redakcí a přesedlala na psané slovo. Píšu pro on-line magazíny a blogy, čas od času si odskočím ke správě nějaké sociální sítě nebo otextuji web. Na psaní pro Revenium, respektive pražírnu výběrové kávy NATURPARK 12, mě baví možnost být součástí projektu, který má smysl, a samozřejmě krásné voňavé téma. S potěšením odhaluji různé stránky kávy i příběhy lidí, kteří za pražírnou stojí. Volný čas trávím s dvěma dětmi, čtu, chodím do přírody a cvičím jógu. Zajímám se o aromaterapii, jsem lektorka masáží miminek a zdravotního cvičení.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!

Udržitelnost a etika skupiny ČEZ