Naši výběrovou kávu si můžete vychutnat už na mnoha místech. Posíláme ji i na druhý konec republiky, do ostravské kavárny AlterNativa Café. Jaký s ní mají úspěch? Ptali jsme se provozní této kavárny Pavlíny Metelkové.
AlterNativa Café leží na strategické křižovatce v Ostravě-Porubě, přímo u zastávky tramvají z centra. Nedaleko je vysoká škola, nemocnice a městský bulvár. Do AlterNativy vás tak zavedou kroky během nedělní procházky s rodinou, pauza mezi přednáškami nebo pracovní schůzka.
Vedle vynikající kávy, domácích limonád či kvalitního čaje můžete ochutnat klasické i raw zákusky nebo zaskočit na snídani. Čas od času tu uspořádají víkendový brunch i dobročinný bazárek nebo swap věcí. A jak do toho všeho zapadá Naturpark 12?
Jak se dostane káva z kokořínské pražírny až do daleké Ostravy?
Upřímně, kafe objednáváme i z větších dálek, naopak vnímám jakoukoli českou pražírnu jako lokální věc. Nicméně pokud si dobře vzpomínám, Naturpark 12 našel spíš nás. Vybavuju si pár emailů a přátelských telefonátů, jimiž se nám pražírna představovala. Vzápětí pošťák přinesl vzorečky a my po ochutnání zjistili, že tohle kafe určitě chceme nabídnout našim zákazníkům. Líbily se nám také obaly, na kterých je vyobrazená fauna a flóra typická pro českou přírodu.
Mělo význam i to, že jsme sociální pražírna?
Určitě ano! My to vnímali jako pozitivní přidanou hodnotu k produktu a tahle informace zaujala i naše zákazníky. Takovou pražírnu jsme chtěli podpořit.
Co je pro vás při výběru kávy do kavárny důležité, podle čeho se rozhodujete, jakou chcete nabízet?
V prvé řadě trváme na tom, aby splňovala kategorii výběrové kávy a s tímto konceptem spojená specifika. Kromě cuppingového skóre nás zajímá, zda je dohledatelný původ a zpracování či odrůda. Dále si vybíráme pražírny, které svým pražením podpoří, nikoliv potlačí chuťové tóny specifické nejen pro krajiny původu, ale i různé druhy zpracování kávových třešní. Nakonec nás zajímá rozmanitost nabídky. Jsme kavárna, která ráda střídá na mlýnku nejen pražírny, ale i zrna různých zemí a zpracování. Nikdy u nás nebudete pít stejné espresso déle než tři týdny.
Jakou kávu si nejraději připravíte vy?
Záleží, jestli si chci „jen v klidu vypít kafíčko“, nebo zkoumat, co cítím a jak vnímám strukturu kávy. V prvním případě si dám batch brew nebo rostlinné cappuccino. V druhém případě espresso nebo filtr z v60. Ráda zkoumám rozdíly ve stejné kávě, ale připravené různými lidmi. Jinak jsem milovník divokých chutí afrických nebo indonéských káv, ale poslední dobou přibývá experimentálního zpracování a zvlášť u kolumbijských káv vnímám zajímavé chuťové změny.
A co doporučíte nerozhodnému zákazníkovi?
Záleží, jestli je to konzervativec, nebo rád ochutná i něco nového a neznámého. Nerada nabízím čisté espresso nebo filtr někomu, kdo pije běžně turka nebo instantní kávu. V takovém případě doporučím např. lungo či flatwhite. Ale pokud vidím v zákazníkovi zvědavost a zájem, nadhazuji možnost ochutnat něco úplně jiného, z čeho pozná, že káva je ovoce a nemusí být jen hořká. Když zákazníka hezky seznámíte se světem světleji pražené kávy, dokáže ocenit filtr na první ochutnání.
V nabídce máte a v minulosti jste už měli více druhů kávy z Naturparku, nabízíte také balíčky k prodeji s sebou domů. Je nějaká, která vás obzvlášť zaujala?
Někdy začátkem roku jsme měli na mlýnku skvěle upraženou Kolumbii Gaucharos, která nám hodně utkvěla v paměti. Teď v létě jsme si zase vychutnávali naturálně zpracovanou Etiopii Lalisaa Atara Gedecho, která byla skvělá nejen jako espresso, ale moc nás bavila i v kombinaci s mlékem.
Máte nějaké ohlasy na naši kávu od zákazníků?
Ano, veskrze pozitivní. Zvlášť u espressa zákazníci oceňují rozvinutější pražení, díky kterému si i na domácím kávovaru připraví kávu s plným tělem a bohatou krémou bez přepálených tónů. U zrn pražených na filtr se nám zatím nestalo, že by zákazník nedopil, což je jeden z nejsnazších způsobů, jak může vyjádřit nespokojenost, aniž by cokoliv řekl.
Zdroj & foto: naturpark12.cz