Poslední dobou, když zapnu některé televizní zpravodajství, upoutávají moji pozornost převážně vysoce postavení muži. Pozoruji tak rozličné atributy, které charakterizují muže na vrcholcích společenských žebříčků. Co to je za atributy, které v současnosti dělají z mužů „pravé“ muže? Na rozdíl od žen to zpravidla nejsou vysoké podpatky, rtěnky, řasenky, make-upy, push-upy, lakované nehty, třpytivé ozdoby nebo v poslední době rozmanitá tetování. Čím muži vlastně přitahují pozornost? Nevím pochopitelně, co pozorujete vy, ale já vidím v zásadě tři poznávací znaky vysoce postavených mužů. Vezmu to postupně.

Jako první příznak muže pozoruji atribut, který by se dal shrnout jako bohatství. Vysoce postavení muži poutají pozornost příznaky vysokých částek na bankovních kontech, ať už jsou to luxusní automobily (samozřejmě spalovací, nejezdí v žádných prdlavkách!), trávení dovolených v dalekém Karibiku či Pacifiku nezřídka na vlastních jachtách s placeným personálem, chování různých domácích šelem jako třeba tygrů či medvědů, létání osobními letadly nebo helikoptérami, ale objevují se už i tací muži, kteří cestují až do vesmíru. Zdá se, jako by to byl symbol moci – čím výše vyletí, tím více si muž může dovolit. Ostatní lidé jsou proti tomu malinkatí až neviditelní, nicotní, bezvýznamní a nezřídka bezmocní, nemluvím už vůbec o ženách, ty totiž vlastně ani neexistují.

Dalším pozoruhodným příznakem soudobého muže jsou zbraně. Vysoce postavení muži mívají vlastní ochranku, nicméně sami přechovávají celý arzenál zbraní. Mocní muži mají přístup k takovému arzenálu, že by při jejich použití dokázali vychýlit Zemi z její oběžné dráhy. Jsou pozoruhodní i tím, že díky svému arzenálu dokážou ostatní muže účinně zastrašovat: „Poslouchej mě, nebo tě zabiju!“ V lepším případě je nezabíjí, ale uklízejí kamkoliv, kde nikdo nebude poutat více pozornosti než oni sami se svými noži, pistolemi, puškami, kulomety, děly, tanky, houfnicemi, stíhačkami, bombardéry, balistickými raketami…

Třetím atributem vysoce postavených mužů je pravda. Není ledajaká, je především jeho. K tomu, aby vysoce postavený muž měl vždycky pravdu, slouží různé zesilovací technologie, jako jsou mikrofony, ampliony, pozemní i vesmírné vysílače, obrazovky (hodně moc obrazovek!), konečně i vlastní mediální servery a televizní studia. Cílem těchto zařízení je šíření vlastní pravdy: nic není víc než muž a jeho pravda. Pravdou však je, že vysoce postavený muž je závislý na pozornosti ostatních kolem. Ta dělá mužům blaze, je to jejich libido dominandi – potěšení z nadřazenosti. Ale víte, co je pro vysoce postaveného muže opravdu problém? Není to více bohatství, více kosmických zbraní ani větší pravda. Pro něj je problémem nezájem. A také konec.

Foto: ESA

Picture of Vít Kettner

Vít Kettner

Vít působí od konce 2020 v Reveniu jako projektový manažer a v současnosti má na starosti také IT podporu, podílí se na správě webů spolku včetně magazínu Inspirante. Vystudoval Fakultu sociálních věd UK, kde také působil krátce jako vedoucí IT oddělení. Předtím pracoval přes 14 let v Evropském sociálním fondu na MPSV. Vítek se s úžasem z rozmanitosti světa stále něco nového učí. Naposledy se pustil do studia oboru řízení IT technologií, což však mj. ze zdravotních důvodů nedokončil. Svému zdravotnímu omezení dlouho vzdoroval a odmítal si jej připustit. Nakonec se však po opakovaných hospitalizacích se svou diagnózou s pokorou smířil a těší se na každý nový den. Je ženatý s manželkou Vendulou, má syna Vojtu a jednoho kocoura Vincka.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!

Udržitelnost a etika skupiny ČEZ