Propagační podnik Hradec Králové zaměstnává OZP na všech postech

Handicapovaní lidé tu pracují na většině pozic. Na exekutivních, i na nižších pozicích, jen s ohledem na to, zda svou práci pohodlně zvládnou. Zaměstnanců, kteří nejsou nijak znevýhodnění tu opravdu najdeme málo… Celkem tři. Sám ředitel podniku, Vítězslav Elišák by firmu rád rozšířil, ale ví, že zaměstnávání handicapovaných je dost nejistou záležitostí: „Uvidíme, co nám zákonodárci připraví,“ říká.

Dnešní majitel, inženýr Vítězslav Elišák převzal firmu po svém otci (také Vítězslavovi) v roce 2016. Právě jeho otec z firmy vybudoval chráněnou dílnu. Historie firmy se ale datuje až do sedmdesátých let dvacátého století, kdy jako Družstevní propagační podnik Praha vyráběla pro Východočeský kraj reklamní prostředky (transparenty, letáky, různé návody a tak dále).

Podnik byl založen Svazem českých a moravských družstev. V té době se také začaly stavět i provozní budovy, které se později rozšířily, v některých z nich firma sídlí dodnes. Přestože jinak od té doby prošla výraznou změnou…

Takový, jak ho známe dnes (tedy jako Propagační podnik Hradec Králové s.r.o.) vznikl na konci první půlky devadesátých let. Konkrétně v roce 1994, rozdělením Družstevního propagačního podniku Praha. Jeho majoritním vlastníkem byl Svaz českých a moravských spotřebních družstev. V roce 2001 však svůj stoprocentní podíl prodal dosavadnímu řediteli, Vítězslavu Elišákovi.

Právě on z něj udělal to, co představuje dnes, tedy možnost práce pro (nejen) zdravotně handicapované. Podnik začal rozšiřovat své portfolio reklamních služeb. Na konci září roku 2002 byl realizován dlouhodobě připravovaný projekt provozu chráněné dílny. Koncem roku 2016 převzal rodinnou firmu syn, inženýr Vítězslav Elišák.

Sám chce firmu nadále rozšiřovat, konstatuje ale, že možnosti jsou omezené nařízením zákonodárců. „Díky zvyšování minimální mzdy a tím pádem i zvyšování dávek, bude těžké udržet lidi v práci a nastavit možnost spolupráce tak, aby to vyhovovalo všem,“ komentuje těžkosti spojené se zaměstnáváním zdravotně handicapovaných Elišák.


Propagační podnik Hradec Králové:

  • zaměřuje se na výrobu reklamy a technické práce
  • podnik zaměstnávající celkem 69 lidí, přičemž 66 z nich má nějaký handicap
  • ve formě chráněné dílny podnik funguje od roku 2002
  • jeho roční obrat činí 15 – 17 miliónů korun

 

Foto: archiv Propagačního podniku Hradec Králové

Picture of Marek Blažíček

Marek Blažíček

Roztroušenou sklerózu mu sice diagnostikovali před nedávnem, ve dvaadvaceti, ale když si Marek Blažíček vzpomene na zážitky z dětství, má pocit, že si s RS tyká už déle. Bere to s humorem, (vždyť #JsemIronman), a protože studuje Tvorbu textu a scénáře na VOŠ při Konzervatoři Jaroslava Ježka, jeho texty najdete také na Aktivnizivot.cz

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!

Udržitelnost a etika skupiny ČEZ