Oceán mého života… Zakotvil mě do správného přístavu? Čekají mě nové dobrodružné zaoceánské plavby? Jasno mám v tom, že mě zakotvil do té nejúžasnější milující partnerské náruče a do skvělé podporující rodiny. A jaká je třetí jistota? Jistota všech lidí – jednou umřeme. Nehodlám čekat v posteli, ale chci proplout životem na plný pecky.  

Jak to udělat, když je v těle roztroušená skleróza (a další neduhy) a mám před sebou jednoho doktora za druhým?

Neexistuje důvod, proč si různá vyšetření ošklivit dopředu. Každé vyšetření beru jako příležitost na další plavbu, při níž odrážím vlny obav. Nejlépe formou soustředěné chůze. Procházky miluju a po/přednemocniční tour obzvlášť. Vychutnávám si každý krok. Je to má nejlepší meditace, která je dostupná skoro všem. Momentálně se mi špatně stoupá do převýšení, ale kdo by plaval do kopce… Na horské výšlapy už to není, ale neberme to tragicky, v nížinách je taky fajn. 

A jaká je moje aktuální dobrodružná zaoceánská plavba? Plnit si přání, ať už velká životní, nebo drobounká. Nejspíš to bude znít jako přání malého dítěte, ale já si moc přeju navštívit DinoPark. Jasně, na teologa krapánek neobvyklé přání, ale škatulky nebrat. DinoPark!!! Mám slíbeno, že tam zajedeme I s rodiči. Ať si nepřipadám tak nepatřičně, vezmeme i neteř. Ale něco mi říká, že já budu mít nadšenější/vykulenější očička než ona a vyfotím se s každým zvířátkem zvlášť. 

Takže…

TĚŠIT SE NA NĚCO!!! To je základ fajnové plavby životem. Těším se i na menší věci, než je Tyrannosaurus rex v životní velikosti. Třeba na slastné kafe po ránu, vůni cukroví, bezlepkový štrúdl nebo vegan verzi koprovky od mojí mamky. I drobnost dokáže potěšit a zlepšit mi den o 150 procent.

A jak se životem pluje nejlíp?

Pluju s mou životní láskou a je mi celkem jedno, kdo je zrovna vztahový kormidelník. Kam plujeme, to není podstatné. Hlavně že brouzdáme oceánem života spolu a vzájemně se doplňujeme. Každý den děkuju za drahocenný poklad po mém boku. 

Kdo nesmí chybět? Posádka na naší společné plavbě. Rodinu si nevybíráme, ale Bůh mi vybral skvěle. Rodiče jsou mým velkým partnerským vzorem a dali mi do života opravdu hodně dobré základy, na kterých se mi povedl vybudovat pevný přístav. I když nebydlíme ve stejném městě, myslím na ně každý den. I díky nim se má kocábka mnohokrát nevytřískala na útesu. Prý jsem vzhledem a povahou můj tatínek. Zájmy a životním zaměřením zase maminka. Po obou neskromně to nejlepší. Velké díky mým rodičům, v mém srdci máte stálou kajutu. 

Nezapomínám ani na zbytek rodiny a úzký okruh skvělých přátel. Děkuji vám všem, byl by to dlouhý jmenovitý seznam. V mém životě máte nezastupitelné palubní lístky.

Pluju si takhle s mou láskou, rodinou, přáteli…

Těším se na další plavby (nejen do DinoParku).

Foto: Youssef Jheir z Pixabay

Picture of Lenka Kyčerková

Lenka Kyčerková

Vystudovala jsem teologickou fakultu a politologii. Věnuji se lektorství čchi-kungu se zaměřením na pacienty s roztroušenou sklerózou, učím děti environmentální programy a kroužek vaření. V roce 2018 mi byla diagnostikována roztroušená skleróza, rychle následovaly diagnózy další. Dva roky píšu blog i na facebooku – Můj život s roztroušenou sklerózou. Miluji svou úžasnou rodinu, čchi-kung, kvalitní četbu, praktickou teologii, procházky lesem, ticho a dobré jídlo.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!

Udržitelnost a etika skupiny ČEZ