Invalidní důchodci III. stupně budou cestovat se slevou

Od 1. dubna 2022 se rozšíří kategorie oprávněných osob pro čerpání slevy při cestování veřejnou hromadnou dopravou o lidi, kteří pobírají invalidní důchod III. stupně. 

Držitelé průkazu ZTP a ZTP/P budou i nadále moci cestovat se 75procentní slevou, průvodci držitelů průkazu ZTP/P budou i nadále cestovat bezplatně. 

Pobíratelé invalidního důchodu III. stupně budou moci cestovat regionálními a dálkovými vlaky a autobusy s 50procentní slevou. O tom, jak budou tito lidé prokazovat nárok na slevu v současné době, vedou debatu ministerstvo dopravy s ministerstvem práce a sociálních věcí. O výsledku jednání vás budeme informovat, jakmile s ním budeme obeznámeni. 

Dále mohou za sníženou cenu cestovat děti od 6 do 18 let, případně studenti do 26 let a senioři starší 65 let, nově budou cestovat s 50procentní slevou proti dřívější 75procentní slevě. Všechny děti do 6 let budou od 1. dubna cestovat bezplatně, nezáleží přitom, kolik dětí vychází na jednu dospělou osobu, tak jak je tomu dnes. V městské hromadné dopravě si slevy pro vybrané skupiny určují samotné městské podniky. Při cestování v integrovaných dopravních systémech můžete pak slevu uplatnit pouze ve vnějších pásmech, například v případě Prahy se sleva nevztahuje na pásmo P. Nicméně v Praze je jízdné pro seniory a děti nulové.

Foto: pixabay.com

Picture of Nicole Fryčová

Nicole Fryčová

V roce 2021 jsem úspěšně dokončila studium Právnické fakulty Univerzity Karlovy, momentálně pracuji v právní poradně Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých ČR a v Kanceláři veřejného ochránce práv na Odboru práv osob se zdravotním postižením. Ve volném čase se zabývám problematikou zdravotního postižení, od listopadu 2019 působím jako předsedkyně Odborné skupiny pro přístupnost veřejné správy a veřejných služeb při Vládním výboru pro osoby se zdravotním postižením na Úřadu vlády, zároveň se věnuji osvětové činnosti a univerzálnímu designu. Jsem přesvědčená o tom, že největšími překážkami nejsou ty architektonické, ale mezilidské nepochopení a nerespektování.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!

Udržitelnost a etika skupiny ČEZ