Hostem online chatu byl Prof. MUDr. Jan Mareš, Ph.D., MBA

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Hostem online chatu na stránkách Inspirante.cz byl v pátek 22. listopadu od 17 do 18 hodin profesor Mareš, který působí jako lékař, zástupce přednosty Neurologické kliniky Fakultní nemocnice Olomouc, odborný garant Unie Roska. Tématem byla lumbální punkce u neurologických diagnóz – kdy ano, kdy ne a je třeba se jí obávat?  

A kdo je Prof. MUDr. Jan Mareš, Ph.D., MBA?

Profesor Mareš působí jako lékař, zástupce přednosty Neurologické kliniky Fakultní nemocnice Olomouc, odborný garant Unie Roska. O neurologii se začal zajímat už jako student medicíny, a když jeho velmi blízká osoba onemocněla roztroušenou sklerózou, o jeho budoucí specializaci bylo rozhodnuto. Dnes je vedoucím Centra pro diagnostiku a léčbu demyelinizačních onemocnění v Olomouci. Pracuje se studenty, předává zkušenosti nové generaci lékařů, věnuje se výzkumu v oblasti analýz mozkomíšního moku, podílí se na klinickém výzkumu nových léčiv. Jeho životním snem je definitivní vyřešení otázky příčiny a léčby autoimunitních onemocnění včetně roztroušené sklerózy, ale ví, že je to ještě velké téma budoucnosti.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
nejnovější nejstarší nejlépe hodnocené
Anonymní
Anonymní

Dobrý den,
je mi 28 let ,stále pracuji a RS mám 3 roky.Chtěla bych se zeptat jaké vitamíny,minerály,čaje mohu pro svoje tělo, mozek doplnit, aby jsme se s tou naší kamarádkou, která je furt na návštěvě někdy lepší,někdy horší náladou vypořádala. Děkuji

Prof. MUDr. Jan Mareš, Ph.D., MBA

Dobrý den, zvýšený příjem určitých vitaminů a minerálů sice může pacientům pomoci, ale zatím pro to neexistuje dostatek jednoznačných důkazů.
Doporučujeme vitamín D (rybí tuk), protože byla prokázána určitá souvislost mezi počtem nemocných RS a územím s nedostatkem vitamínu D. Dále je vhodný vitamín C, který obecně zvyšuje obranyschopnost organismu, ale není vhodné dávky přehánět. Kromě toho je vhodný vitamín E, který je významným antioxidantem (tzv. „zametačem“ volných kyslíkových radikálů)). Vitamín B pomáhá snižovat únavu a zlepšuje kondici.
Co se týče minerálů, vhodný je vápník, který podporuje kosterní i svalový systém, a dále stopové prvky jako je hořčík, vápník, zinek a selen.

Roman
Roman

Dobrý den, mám RS už asi delší dobu, dle mých příznaků cca 7 i více let. Teď v listopadu jsem byl zapsán do RS centra po třech měsících čekání, kdy ni byla nemoc diagnostikovaná, a teď opět čekám další tři měsíce na bio léčbu kapačkama. Ptám se na to, proč trvá tak dlouho zavedení Bio léčbou, když všude čtu, že se má začít s léčbou co jak nejdříve?! Nevím kde je problém, bolí mě nohy, špatně se mi chodí a nechtěl byl strávit zbytek života na vozíku, jen z důvodu, že se tak dlouho čekalo. Můj věk je 55 let,… Číst vice »

Prof. MUDr. Jan Mareš, Ph.D., MBA

Dobrý den, začnu od konce – děkuji za potvrzení bezpečnosti lumbální punkce. Co se týče čekání na léčbu, tak to je striktně záležitost každého jednotlivého RS centra v České republice, které má určen určitý objem financí na určitou dobu a může se stát, že se vyčerpá při větším počtu pacientů rychleji, než skončí dohodnutá doba mezi ředitelstvím nemocnice a pojišťovnou. Je to otázka komunikace mezi pojišťovnou a nemocnicí, a lékař v tomto směru tahá za kratší konec provazu. U některých pacientů musí lékař čekat, až pojišťovna rozhodne, že pacientovi je léčba schválená. V některých případech pojišťovna dokonce léčbu zamítne.

Veronika
Veronika

Dobrý den, RS mi byla stanovena ted v Říjnu moje potíže začali 11.10. začali mi brnet nohy a postupovalo mi to výš až pod prsa. Dostala jsen kapačky a domu Prednison Lečiva. Všechno jsem dobrala a potíže ustoupili až na ruce které brni pořád. A ted mám nové potíže když ohnu hlavu dopředu brni mě nohy. Do centra v Olomouci jsem objednana až v Lednu. A teď nevím co dál čekat až do Ledna nebo zpět na Neurologii do Přerova. Beru jen vitamín B6 tak jestli se to zlepší časem? Děkuji za odpověď

Prof. MUDr. Jan Mareš, Ph.D., MBA

Dobrý den, po 4-6 týdnech po přeléčení ataky je potřebné zhodnocení stavu neurologem, zejm. pokud potíže zcela neodezněly. RS centrum v Olomouci Vám tento termín poskytne (můžete zavolat na tel. 588 443 436).

Anonymní
Anonymní

Dobrý den, pane profesore, sestře před měsícem diagnostikovali roztroušenou sklerózu. Je jí 32 a plánovali se švagrem rodinu. Je pro ni těhotenství bezpečné? Moc si děti přála a přeje, ale bojí se.

Prof. MUDr. Jan Mareš, Ph.D., MBA

Dobrý den, těhotenství není v tomto případě překážkou. Je potřebné ho ale plánovat ve spolupráci s ošetřujícím lékařem RS centra. S ohledem na nemoc, která má více nebo méně se zhoršující průběh, doporučuji pacientkám těhotenství co nejdříve, v době, kdy příznaky ještě nejsou tak významné a také je potřeba těhotenství naplánovat na dobu, kdy pacientka nemá období ataky, tzn. ve stádiu stabilizace nemoci, která se projeví jak po stránce klinických příznaků (nejsou ataky ani progrese nemoci), tak po stránce laboratorních výsledků (na magnetické rezonanci nejsou známky progrese (zhoršování) onemocnění). Cílem tohoto plánování s lékařem je, aby nebylo nutné pacientce během… Číst vice »

Anonymní
Anonymní

Dobrý den, je mi 48 let, deset let mám RS a čeká mě přeočkování tetanu, je to pro mě bezpečné?

Prof. MUDr. Jan Mareš, Ph.D., MBA

Dobrý den, žádná vakcinace není zcela bezpečná, žádný imunolog či jiný lékař Vám není schopen garantovat 100% bezpečnost. Pacient reaguje na vakcínu zcela individuálně a nelze reakci předvídat. V případě očkování proti tetanu je potřeba nejprve stanovit titr protilátek a zkonzultovat na specializovaném pracovišti, zda titr je skutečně nedostatečný, a je tedy nutné vakcinaci podat. Pokud ano, pak je nutné ji podat v době, kdy je pacient klinicky stabilní a bez známek infekce (včetně laboratorních ukazatelů).

Anonymní
Anonymní

Moje doktorka mě posílá na lumbalní punkci, ale já se bojím. na internetu psali že člověk muže ochrnout. Je mi 31 a moje pani doktorka má u mě podezření asi na rostroušnou sklerozu. Děkuju za odpověď

Prof. MUDr. Jan Mareš, Ph.D., MBA

Dobrý den, pokud se lumbální punkce provádí na specializovaném pracovišti, které má dlouhodobou zkušenost s tímto výkonem, není třeba se vůbec tohoto výkonu obávat, a lze jej dokonce provádět i ambulantně. Díky novým tzv. atraumatickým jehlám nedochází po odběru mozkomíšního moku k následnému úniku do měkkých tkání, a tím nedochází k rozvoji postpunkčních potíží (bolest hlavy, zvracení). Před lumbální punkcí je potřebné provést aktuální vyšetření očního pozadí. A mohu Vás uklidnit, že za mých více než 20 let neurologické praxe jsem nezaznamenal ochrnutí v důsledku lumbální punkce.

Anonymní
Anonymní

Pane profesore, je možné přijít při RS o zrak?Potýkám se už několik týdnů se zánětem očního nervu a a mám hrozný strach z toho, že oslepnu.RS mám dva roky a bude mi 36.

Prof. MUDr. Jan Mareš, Ph.D., MBA

Dobrý den, každou poruchu zraku musí vidět jak neurolog, tak oční lékař, aby mohla být vyloučena jiná příčina než RS (i když RS máte diagnostikovanou). V případě tzv. retrobulbární neuritidy (což bude patrně i Váš případ) podáváme jako u každé ataky kortikosteroidy (Solu-Medrol). Pokud nedochází k úpravě zraku, zkoušíme plazmaferézu nebo podání intravenózních imunoglobulinů (IVIG). Důležité je, abyste měl dobře nastavenou dlouhodobou imunomodulační léčbu, která Vás natolik stabilizuje, že dojde k úpravě potíží nebo jejich vymizení. Při zachování všech uvedených postupů je riziko úplné ztráty zraku minimální.

Redakce

Redakce

Magazín Inspirante je zaměřen na žurnalistiku, která nejen upozorňuje na nejrůznější sociální problémy, ale především nabízí řešení a pozitivně motivuje. Na redakci, grafice, provozu i inzerci se podílejí převážně lidé se zdravotním (či jiným) znevýhodněním. Tvoříme střechu informaci v rámci témat, která propojují oblasti zdravotní, sociální a vzdělávací. Baví nás rozmanitý pohled svět a doufáme, že bude s námi bavit i vás. Vznikli jsme jako jeden z projektů neziskové organizace Revenium. Jsme však tady, abychom spolupracovali se všemi neziskovými i ziskovými organizacemi, se všemi lidmi, pro které jsou témata rozmanitosti, inkluze a propojování různých světů důležitá.

Další příspěvky autora