Pod vašimi křídly propojí svět lékařů a pacientů

Rádi se účastníte akcí pro širokou veřejnost, na kterých zaznívají pohledy odborníků i pacientů? V tom případě si nenechte ujít brněnskou událost Pod vašimi křídly, která propojí svět lékařů a onkologických pacientů. Tato jedinečná akce s bohatým doprovodným programem proběhne 6. září od 17 hodin na Hradě Špilberk Muzea města Brna. 

Více »

Bariéry na entou #perplexveměstě

Po sloupku o designu a bariérách mi pípla zpráva. „Piš na tohle téma častěji, o tom by se mělo vědět.“ Mělo, ale neví. Nebo spíš nechce vědět. Tomu nerozumím, protože jestli mají lidé s diagnózami opravdu něco společného, je to množství naprosto zbytečných každodenních bariér, které se bohužel berou jako důsledek handicapu, ne jako pouhý stavařský zvyk a neochota přemýšlet jinak.

Více »

Pojízdná zahrádka pro ležící klienty

Jak dostat zahradní terapii k lidem dlouhodobě upoutaným na lůžku? Touto otázkou se podrobně zaobírali v Lipce a následně vyvinuli speciální pojízdný záhon – floramobil. Ten si můžete představit jako unikátní „zahrádku“, kterou lze přivézt přímo na pokoj. Klienti se tak mohou pomocí floramobilu vracet zpět k činnostem, které měli na zahradě rádi. Na své si přitom přijdou všechny typy klientů. Dopředu se totiž počítá s tím, že každý potřebuje jiné podmínky. 

Více »

Už vím, jak chutná kuskus, bulgur, pohanka i černá čočka

Už to bude sedm měsíců, kdy jsem ve svém prvním letošním sloupku vyhlásil boj nadbytečným kilogramům. Také jsem přislíbil, že se pochlubím, když mi váha ukáže místo tehdejších 107,5 kilogramu o pět kilogramů méně. Původně jsem se chtěl k této váze dostat někdy v květnu. Nepovedlo se.

Údaj 102,4 kg zasvítil na naší digitální váze až v pátek 16. srpna. Abych měl jistotu, provedl jsem hned tři opakovaná vážení. A údaje byly totožné. Musím zároveň dodat, že ten třetí srpnový pátek byl mimořádně parným dnem, navíc jsem celý den něco vyřizoval, takže jsem ani nedoplňoval tekutiny, jak bych správně měl.

Více »

Zázrak před komisí: Chtěla vyšší příspěvek, tak ji radši uzdravili

Po 587 dnech je znovu na startu a chystá se k soudu. S kombinovaným handicapem si na prahu padesátky požádala o zvýšení příspěvku na péči a rozhodla se proces zveřejňovat na blogu Za-Zrak. Ukázala tak na celou řadu obtíží, kterými musí lidé při posuzování procházet, od nedodržování lhůt, přes nečitelné dokumenty, až po vágní a bagatelizující fráze v rozhodnutích, nad kterými zůstává rozum stát. Marie Zemanová nevidí, postupně přestává slyšet a trápí ji řada přidružených obtíží, ale z úředního pohledu se zázračně uzdravuje. Místo možného třetího stupně, o který si žádala, jí sebrali i ten druhý a přiklepli trvale jedničku.

Více »

I drobné úpravy životního stylu vám pomohou

S ing. Hanou Maršálkovou, jež vede Skupinu veřejného zdraví, zaměřující se na osvětové a vzdělávací projekty týkající se mozkové mrtvice, srdečního infarktu a prevence, jsem se bavila především o projektu Saste Roma, který se soustředil na zlepšení sekundární prevence u obyvatel vyloučených lokalit.

Více »

Upravení pravidel pro zaměstnávání osob se zdravotním postižením

Vláda schválila novelu zákona o zaměstnanosti, kterou předložil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. Pokud zákon projde parlamentem a podepíše ho prezident, nabude účinnosti na začátku roku 2025. Cílem této nové právní úpravy je zvýšit zájem zaměstnavatelů na přímém zaměstnávaní osob se zdravotním postižením (OZP), čímž může dojít k rozšíření možnosti jejich pracovního uplatnění na volném trhu práce. Novela rovněž usiluje o eliminaci účelových postupů zaměstnavatelů při čerpání podpory pro chráněný trh práce a o účinnější kontrolu nelegální práce. 

Více »

Bariéry versus design #perplexveměstě

Je to pořád dokola. Někam přijdu, interiér jako ze škatulky, novej, vymazlenej, naleštěnej, podlaha jako sklo, stěny hladké bez jediného rušivého elementu. A to je průšvih. Bezbariérové vychytávky nebo pomůcky se prej s estetikou tlučou, zato rozpláclej zákazník nebo někdo, kdo si musí kvůli echt prostředí nechat asistovat a vyčnívat, je zřejmě vítaným ozvláštněním interiéru. Madlo a zábradlí neberem, zato zaměstnáme polovinu směny, abyste vůbec mohli vejít, a co teprv,

Více »

V Brně vznikl dětský hospic Dům pro Julii

Klidné bezbariérové místo s domácí atmosférou uprostřed přírody. I tak by se dal popsat první dětský hospic Dům pro Julii, který byl uveden do provozu v srpnu letošního roku. Propracovanou budovu obklopenou zelení najdete v brněnském areálu Domova pro seniory na brněnské Kociánce.  Tento jedinečný hospic nabízí široké spektrum služeb a patří mezi průkopníky dětské paliativní péče v Česku. Samotnou výstavbu na svém pozemku zajistilo město Brno a byla spolufinancována prostřednictvím evropských

Více »