Jak zvládnout extrémní teploty (tipy nejen pro pacienty s RS)

Velká horka mohou některým pacientům s roztroušenou sklerózou zkomplikovat běžné denní fungování. To lze vysvětlit tím, že pacienti s RS mohou vnímat extrémní teploty citlivěji než ostatní a až 80 procentům z nich se v horku dočasně zhoršují příznaky nemoci. V některých případech tak jde o velmi nepříjemné stavy, které se okolí hůře vysvětlují. V tomto článku se dozvíte, proč u pacientů s RS dochází ke zvýšené citlivosti na horko, jaké jsou konkrétní projevy zhoršených příznaků a následně uvedu pestrou škálu tipů, jak si s vedrem poradit. Některé vychytávky budete nejspíše znát, jiné mohou být inspirativní novinkou.

Více »

Nastává doba dovolených: je to čas pro vás 

Téma invalidních důchodů a osob se zdravotním postižením je náplní seriálu, který letos magazín Inspirante přináší pro všechny, jichž se týká, případně zajímá. Dozvíte se (či doplníte) všechna důležitá fakta, praktické kroky a souvislosti.

Kdo má nárok na dovolenou? Můžu si vybrat dovolenou, kdy chci? Na tyto a další otázky se pokusíme odpovědět v tomto textu.

Více »

Nejvzácnější ocenění zůstávají v srdcích #nechbroukažít

Cestou životem sbíráme různá ocenění. Mohou mít podobu čistě lidskou a niternou, některá více oficiální a mediální. Poplácání po rameni, diplomy a medaile vzbudí emoce, jsou chvilku aktuální, blýskavé. Předměty mají čestné místo ve vitríně, na polici, jsou zastrčené v šuplíku, ale pokud si později sotvakdo vzpomene… 

Více »

Rychle a zběsile #perplexveměstě

Od konce června budou všechny pražský a středočeský autobusový zastávky na znamení.

Já nechci, strašně nechci. A rozhodně nejsem sama. Zatímco v oficiálních vyjádřeních jsou potenciální problémy jenom haluz a přiznanej handicap mají zatím jenom zrakáči, stačilo by, kdyby se hlavouni šli místo klikání a propočítávání grafů plnotučně projet.

Více »

Zažijte festival Deziluze v rodišti Kafkova Zámku

Jezdíte rádi na multižánrové kulturní festivaly, které se konají na tematických místech? V tom případě si nenechte ujít desátý ročník festivalu Deziluze, který proběhne od 28. do června. Kromě bohaté alternativní hudební produkce nabídne divadelní představení, výstavy, workshopy, přednášky, performance a mnoho dalšího. Vedle pestrého programu vás čeká také jedna významná premiéra. Letos se festival představí na nové lokaci: na krásném zachovalém statku, kde mimo jiné sídlí Galerie Kafka, v malebné vesnici Siřem na Žatecku. 

Více »

Mít se rád/a #psychokoutek

Svátek všech zamilovaných po americku i po česku už proběhl. Co takhle přidat svátek oslavující zamilovanost do sebe sama? Že mi to zavání narcismem? Ale to je omyl psychologa začátečníka. Narcismem totiž trpím, když se ráda nemám. Narcista je člověk, který potřebuje druhé shazovat, aby se cítil být nadřazen. Narcista o sobě neustále mluví v superlativech a nepřizná jedinou chybu, protože se zoufale bojí, že není dost dobrý. 

Více »

Už vím, kde je chyba. Přestal mě zajímat sport

S přibývajícími léty jednomu ubývají síly, kondička slábne. A když si člověk postěžuje, tak mu partner v rozhovoru odpoví: „A co bys chtěl, podívej se do občanky na datum narození.“ Musím přiznat, že s některými příznaky přibývajících let, i když se to navenek snažím nedávat tak najevo, se smiřuju hodně těžce. I uvnitř.

Například noc na uplynulou neděli jsem měl tak těžké spaní, že mě myšlenky na stárnutí pronásledovaly i ve snech. Tu noc se mi jich zdálo hned několik.

Více »

… zvítězí nad lží a nenávistí! #4fantazie

„Tak nám zabili Ferdinanda. – Kterýho, paní Müllerová? Já znám dva… – Pana arcivévodu z Konopiště, toho tlustýho, nábožnýho… – Některej revolver vám nedá ránu, kdybyste se zbláznila. Ale na pana arcivévodu si jistě koupili něco lepšího.“ Takto pravil světoznámý a světaznalý Josef Švejk. Musel jsem si na Švejka vzpomenout, když jsem poprvé slyšel zprávu o atentátu na slovenského premiéra Roberta F.

Více »

Kam odpadne odpad# perplexveměstě

Přemýšleli jste někdy nad tím, jak lidi s handicapem odnášejí odpad? Těžko.

Tomu říkám hyperkorektní sloupek, vlastně řádek. Nezdržovat, nevnucovat téma ani názor. Nezanechávat stopu.

Taky koho tankuje odpad. Normální kontíky, popelnice, koše a kompostéry, spousta barev, hromad, oddílů, místa a bordelu, navrch třídění, recyklace, up-cyklace, zero waste a takový ty věci, sem tam krysa. Až na takovou jednu malou a vcelku zanedbatelnou maličkost. Pro likvidaci se jaksi hodí mít funkční rovnováhu i končetiny, protože veškerou tu masu a zbytky člověk vleče v rukách a v náručí nebo tak nějak podobně.

Více »

Přijďte podpořit handicapované sportovce

Zvu vás na třináctý ročník Evropských her handicapované mládeže Emil Open, které se konají od 19. do 23. června v Brně. Emil Open je mezinárodní sportovní a společenské setkání mladých lidí se všemi druhy zdravotního postižení ve věkovém rozmezí od 10 do 26 let. Tohoto jedinečného projektu se dosud účastnilo přes 6 000 mladých sportovců s doprovodem z více než 23 zemí Evropy. Pořadatelem akce je Emilova sportovní, spolek založený Nadačním fondem Emil za účelem podpory rozvoje pohybových aktivit veřejnosti a osob se zdravotním postižením.

Více »